
Θρησκεία
11 Μαΐου 2018 09:45Άγιος Παΐσιος: «Η αδικία πληρώνεται πολύ βαριά»
Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία! Η αδικία μαζεύει οργή Θεού! Μεγάλη υπόθεση να έχη ο άνθρωπος την ευλογία του Θεού! Πλούτος είναι! Ό,τι έχει ευλογία, στέκει, δεν γκρεμίζεται. Ό,τι δεν έχει ευλογία, δεν στέκει. Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία. Όλες οι αμαρτίες έχουν ελαφρυντικά, η αδικία δεν έχει, μαζεύει οργή Θεού. Φοβερό! Αυτοί που αδικούν, βάζουν φωτιά στο κεφάλι τους. Από την μια μεριά βλέπεις να κάνουν μια αδικία και από την άλλη να πεθαίνουν δικοί τους άνθρωποι και να μη δίνουν σημασία.
Πώς να κάνουν προκοπή οι άνθρωποι με τόσες αδικίες; Κάνουν αυτά που κάνουν, δίνουν δικαιώματα και στον διάβολο, γι’ αυτό μετά περνούν δοκιμασίες, τους βρίσκουν αρρώστιες κ.λπ. και σου λένε: “Κάνε προσευχή να γίνω καλά”.
Τα περισσότερα κακά που συμβαίνουν είναι από αδικίες. Όταν λ.χ. μαζεύεται με αδικία η περιουσία, ζουν οι άνθρωποι λίγα χρόνια σαν αρχοντόπουλα και μετά τα δίνουν, όσα μάζεψαν, στους γιατρούς. Τι λέει ο Ψαλμός; “Κρείσσον ολίγον τω δικαίω υπέρ πλούτον αμαρτωλών πολύν” (1). “Ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα”. Όσα μαζεύουν, φεύγουν, όλα εξανεμίζονται. Σπάνια, σε πολύ λίγους συμβαίνει να είναι οι αρρώστιες, οι χρεωκοπίες κ.λπ. μια δοκιμασία του Θεού. Αυτοί θα έχουν καθαρό μισθό. Σ’ αυτήν την περίπτωση συνήθως γίνονται ύστερα πιο πλούσιοι, σαν τον Ιωβ. Αλλά, και πολλοί άνθρωποι που βγαίνουν άλειωτοι, είναι και από αυτό, κάποια αδικία έχουν κάνει.
1) Ψαλμ. 36, 16
Ο άδικος βασανίζεται
Ο άδικος, και γενικά κάθε ένοχος, όταν δεν ζητήση συγχώρηση, ταλαιπωρείται από την συνείδησή του και επιπλέον από την αγανάκτηση του αδικημένου. Γιατί, όταν ο αδικημένος δεν τον συγχωρήση και γογγύζη, τότε ο άδικος ταλαιπωρείται πολύ, βασανίζεται. Δεν μπορεί να κοιμηθή. Σαν να τον χτυπούν κύματα και τον φέρνουν σβούρα. Είναι μυστήριο πράγμα το πώς το πληροφορείται! Όπως, όταν ένας αγαπά κάποιον και τον σκέφτεται με την καλή έννοια, εκείνος το πληροφορείται, έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση. Ώ, ο γογγυσμός του άλλου τον κάνει
άνω-κάτω! Και μακριά να είναι, τι στην Αυστραλία, τι στο
Γιοχάννεμπουργκ, δεν μπορεί να ησυχάση, όταν είναι αγανακτισμένος ο άλλος εξ αιτίας του.
– Αν είναι αναίσθητος;
– Οι αναίσθητοι λες ότι δεν υποφέρουν; Το πολύ-πολύ να καταφύγουν σε καμμιά ψυχαγωγία, για να ξεχασθούν. Μπορεί πάλι ο αδικημένος να τον συγχώρησε τον ένοχο, αλλά να έχη μείνει λίγη αγανάκτηση μέσα του. τότε και ο ίδιος ταλαιπωρείται σε έναν βαθμό, αλλά ο ένοχος ταλαιπωρείται πολύ από την αγανάκτηση του άλλου. Αν όμως ο ένοχος ζητήση συγνώμη και δεν του την δώση ο αδικημένος, τότε ταλαιπωρείται εκείνος.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φωτιά από το εσωτερικό κάψιμο της ψυχής από την συνείδηση. Την βασανίζει και την τρώει συνέχεια με το σαράκι σ’ ετούτη την ζωή και πιο πολύ φυσικά θα την τρώη στην άλλη ζωή, την αιώνια, “ο ακοίμητος σκώληξ”, αν δεν μετανοήση ο άνθρωπος σ’ αυτήν την ζωή και δεν επιστρέψη τις αδικίες του στους συνανθρώπους του, έστω και με την αγαθή του προαίρεση, σε περίπτωση που δεν μπορεί με άλλον τρόπο.
Θυμάμαι ένας δικηγόρος, που έκανε πολλές αδικίες, πόσο βασανίσθηκε στο τέλος της ζωής του. εξασκούσε το επάγγελμά του σε μια επαρχία που είχε πολλούς κτηνοτρόφους. Εκεί, φυσικά, γίνονταν και αγροζημίες και πολλοί βοσκοί έτρεχαν σ’ αυτόν τον δικηγόρο, γιατί με πονηρά επιχειρήματα έπειθε και τον αγρονόμο και τον ειρηνοδίκη. Έτσι οι καημένοι γεωργοί πολλές φορές όχι μόνο δεν έβρισκαν το δίκαιο για τα σπαρτά που τους κατέστρεφαν τα κοπάδια, αλλά έβρισκαν και τον μελά τους. Όλοι τον ήξεραν τον δικηγόρο αυτόν και κανείς τίμιος άνθρωπος δεν τον πλησίαζε. Ακόμη και ο Πνευματικός να δήτε τι συμβούλεψε έναν ευαίσθητο βοσκό.
Ο βοσκός αυτός είχε ένα μικρό κοπάδι και μια σκύλα. Μια φορά που η σκύλα είχε γεννήσει, έδωσε τα κουταβάκια σε άλλους και κράτησε μόνον την μάνα. Εκείνο το διάστημα είχε χαθή μια προβατίνα και είχε αφήσει το αρνάκι της που θήλαζε. Αυτό, επειδή δεν είχε μάνα, έτρεχε πίσω από την σκύλα και θήλαζε από αυτήν, η οποία ένιωθε και η ίδια ανακούφιση. Έτσι τα δύο ζώα είχαν συνηθίσει και το ένα έβρισκε το άλλο. Ο καημένος ο βοσκός, όσο και να προσπαθούσε να τα ξεχωρίση, εκείνα έσμιγαν. Επειδή ήταν ευαίσθητος ο βοσκός, σκέφθηκε να ρωτήση τον Πνευματικό εάν τελικά τρώγεται το κρέας του αρνιού ή όχι. Ο Πνευματικός, έχοντας υπ’ όψιν του και την φτώχεια του βοσκού, σκέφτηκε λίγο και του είπε: “Το αρνί αυτό, παιδί μου, δεν τρώγεται, γιατί θήλασε από την σκύλα, αλλά ξέρεις τι να κάνεις;
Επειδή όλοι οι άλλοι βοσκοί πηγαίνουν δώρα στον δικηγόρο τον δείνα αρνιά και τυριά, να του πας και συ αυτό το αρνί να το φάη. Μόνον αυτός έχει ευλογία να το φάη, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει που είναι άδικος”. Όταν είχε γεράσει πια ο άδικος αυτός δικηγόρος και έπεσε στο κρεββάτι, υπέφερε χρόνια από εφιάλτες και δεν μπορούσε να κοιμηθή. Τον χτύπησε και ημιπληγία και δεν μπορούσε ούτε να μιλήση. Προσπάθησε ο Πνευματικός να τον κάνη τουλάχιστον να γράψη τις αμαρτίες του, αλλά είχε χάσει και τον έλεγχο, και αναγκαζόταν να του διαβάζη την ευχή των Επτά Παίδων, για να κλείση λίγο τα μάτια του να κοιμηθή. Του διάβαζε και εξορκισμούς, για να γαληνέψη λίγο, μέχρι που αναπαύθηκε, και ας ευχηθούμε ο Θεός να τον αναπαύση πραγματικά.
– Γέροντα, πολλοί πιστεύουν ότι τους έχουν κάνει μάγια. Πιάνουν τα μάγια;
– Εάν ο άνθρωπος έχη μετάνοια και εξομολογήται, δεν πιάνουν. Για να πιάσουν τα μάγια, θα έχη δώσει κάποιο δικαίωμα ο άνθρωπος. Θα αδίκησε κάποιον, θα κοροϊδεύη καμμιά κοπέλα κ.λπ. Τότε θα πρέπη να μετανοήση, να ζητήση συγχώρηση, να εξομολογηθή, να τακτοποιηθή και να επανορθώση αυτό που έκανε. Γιατί αλλιώς, και όλοι οι παπάδες να του διαβάσουν εξορκισμούς, δεν λύνονται τα μάγια. Αλλά και μάγια να μην του έκαναν, και μόνον το άχτι της αδικημένης ψυχής αρκεί για να τον βασανίζη.
Υπάρχουν δυο μορφές αδικίας, η υλική και η ηθική. Υλική αδικία είναι, όταν αδική κανείς τον άλλον σε υλικά πράγματα. Ηθική είναι, όταν λ.χ. κάποιος γελάση μια κοπέλα, και αν μάλιστα είναι ορφανή, με πενταπλάσιο βάρος βαραίνει την ψυχή του. στον πόλεμο η σφαίρα ξέρεις πώς κυνηγάει τους ανήθικους; εκεί βλέπεις έντονα την θεία δικαιοσύνη, την προστασία του Θεού. Ατιμία στον πόλεμο δεν σηκώνει. Ανήθικο άνθρωπο θα τον βρη σφαίρα. Μια φορά πηγαίναμε με την διλοχία μας να αντικαταστήσουμε ένα τάγμα. Εν τω μεταξύ όμως μας χτύπησαν και ριχτήκαμε στην μάχη. Ένας, θυμάμαι, από εκείνο το τάγμα είχε κάνει την προηγούμενη μέρα μια ατιμία, είχε βιάσει μια έγκυο, την καημένη. Ε, σ’ εκείνη την επιχείρηση μόνον αυτός σκοτώθηκε!! Φοβερό! Όλοι έλεγαν μετά: “Το κτήνος, καλά έπαθε και σκοτώθηκε!” Ιδίως αυτοί που κάνουν πονηριές, που κοιτάζουν να ξεφύγουν από ‘δω, να ξεφύγουν από ‘κει, τελικά δεν γλυτώνουν. Είναι παρατηρημένο ότι όσοι πιστεύουν πολύ, φυσικά ζούνε και τίμια, χριστιανικά, και το σώμα τους το τίμιο προστατεύεται από τα πυρά περισσότερο απ’ ό,τι αν φορούσαν Τιμιόξυλο.
Η αδικία ταλαιπωρεί και τους απογόνους
– Γέροντα, όταν έφυγα για μοναχή, οι δικοί μου φέρθηκαν άδικα. Μπορώ να ζητήσω αυτό που μου δίνεται από τον νόμο;
– Όχι, δεν ταιριάζει.
– Φοβάμαι μήπως τους βρη κανένα κακό από την αδικία.
– Να, αυτό είναι το καθαρό φιλότιμο! Αν ήμουν εγώ στην θέση σου, θα τους έλεγα: “Εγώ για τον εαυτό μου δεν θέλω τίποτε. Το μερίδιο όμως που μου ανήκει, θα ήθελα να το μοιράσετε με τα χέρια σας στους φτωχούς. Δώστε πρώτα στους φτωχούς συγγενείς. Σας το λέω αυτό, για να μη φθάση στα παιδιά σας η οργή του Θεού”. Γιατί μπορεί καμμιά φορά ο πατέρας να δώση κάτι για την ψυχή του, για να γίνη λ.χ. ένα Ίδρυμα, και να μην αφήση κάτι στο παιδί του.
Μπορεί σε μια οικογένεια ο παππούς ή η γιαγιά να έκαναν αδικίες και αυτοί να είναι καλά. Όμως τα παιδιά ή τα εγγόνια τους παιδεύονται. Αρρωσταίνουν και αναγκάζονται να δίνουν στους γιατρούς όσα μαζεύτηκαν με αδικίες, για να εξοφλήσουν οι παππούδες τους. Κάποτε σε μια γνωστή μου οικογένεια συνέβαιναν πολλές δοκιμασίες. Είχε αρχίσει από τον αρχηγό της οικογενείας αρρώστια βαρειά, ταλαιπωρία, έμεινε κατάκοιτος λίγα χρόνια και μετά πέθανε. Στην συνέχεια πέθανε η γυναίκα του και ύστερα τα παιδιά του, το ένα κοντά στο άλλο. Πρόσφατα πέθανε και το τελευταίο, το πέμπτο παιδί. Από πολύ πλούσια οικογένεια που ήταν, κατήντησε η πιο φτωχή, γιατί πουλούσαν τα κτήματα όσο-όσο, για να πληρώνουν γιατρούς και έξοδα διάφορα. Απορούσα γι’ αυτήν την οικογένεια: “Πώς συμβαίνουν τόσες αρρώστιες και ατυχήματα σ’ αυτούς!”
Στα άτομα της οικογένειας που γνώρισα, δεν φαινόταν η καλή περίπτωση, δηλαδή να τους δοκιμάζη ο Θεός σαν εκλεκτούς, αλλά μάλλον να λειτουργούν οι πνευματικοί νόμοι του Θεού. Για να είμαι πιο σίγουρος, προσπάθησα να μάθω από αξιόλογα γεροντάκια, συμπατριώτες τους, και έμαθα τα εξής: Ο άνθρωπος αυτός είχε βρει μια σχετική περιουσία από τον πατέρα του, αλλά στην συνέχεια την αύξησε με αδικίες. Δηλαδή, εάν του ζητούσε μια χήρα δανεικά, για να παντρέψη την κόρη της, και θα του τα έδινε όταν θα αλώνιζε, αυτός της ζητούσε ένα οικόπεδο που είχε. Και εκείνη επάνω στην ανάγκη το έδινε όσο-όσο. Άλλος του ζητούσε δάνειο να πληρώση την Τράπεζα και θα του το επέστρεφε μόλις μάζευε τα βαμβάκια. Εκείνος του ζητούσε ένα χωράφι που είχε, και στην ανάγκη ο άλλος το έδινε όσο-όσο, για να μην τον κυνηγήση η Τράπεζα. Άλλος του ζητούσε λίγα δανεικά, για να πληρώση τους γιατρούς, και αυτός του ζητούσε την αγελάδα που είχε.
Εκείνος ο καημένος την έδινε όσο-όσο. Με αυτόν τον τρόπο μάζεψε μια μεγάλη περιουσία. Όλος όμως ο γογγυσμός των πονεμένων ανθρώπων χτύπησε όχι μόνο σ’ αυτόν και στην γυναίκα του, αλλά και στα παιδιά του ακόμη. Έτσι λειτούργησαν οι πνευματικοί νόμοι και έκαναν και εκείνοι το ίδιο, για να πληρώσουν δηλαδή τους γιατρούς και τα έξοδα από τις αρρώστιες, τα ατυχήματα κ.λπ., πουλούσαν όσο-όσο τα κτήματα, και από πολύ πλούσιοι έγιναν φτωχοί, και ένας-ένας έφυγαν όλοι. Ο Θεός φυσικά θα τους κρίνη με την πολλή Του αγάπη και δικαιοσύνη ανάλογα. Οι άλλοι πάλι που αναγκάσθηκαν, επάνω στην ανάγκη που βρίσκονταν, να πουλήσουν ό,τι είχαν, για να ξεχρεώσουν χρέη σε γιατρούς κ.λπ. και φτώχεψαν, θα ανταμειφθούν για την αδικία που δοκίμασαν ανάλογα. Βέβαια και οι άδικοι εξοφλούν και αυτοί ανάλογα.
Αυτός που μας αδικεί, μας ευεργετεί
– Γέροντα, πώς να βλέπουμε αυτόν που μας αδικεί;
– Πώς να τον βλέπουμε; Σαν έναν μεγάλο ευεργέτη μας, που μας κάνει καταθέσεις στο Ταμιευτήριο του Θεού. Μας κάνει πλούσιους αιώνια. Μικρό πράγμα είναι αυτό; Τον ευεργέτη μας δεν τον αγαπούμε; Δεν του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας; Έτσι και αυτόν που μας αδικεί να τον αγαπούμε και να τον ευγνωμονούμε, γιατί μας ευεργετεί αιώνια. Οι άδικοι αδικούνται αιώνια, ενώ όσοι δέχονται με χαρά την αδικία δικαιώνονται αιώνια.
Ένας ευλαβής οικογενειάρχης δοκίμασε πολλές αδικίες στην δουλειά του. είχε όμως πολλή καλωσύνη και όλα τα υπέμεινε χωρίς να γογγύση. Ήρθε κάποτε στο Καλύβι και μου τα είπε. Μετά με ρωτάει: “Τι με συμβουλεύεις να κάνω;” “Έτσι να κάνεις, του λέω, να αποβλέπης στην θεία δικαιοσύνη και στην θεία ανταπόδοση και να υπομένης. Τίποτε δεν πάει χαμένο. Με αυτόν τον τρόπο αποταμιεύεις στο Ταμιευτήριο του Θεού. Στην άλλη ζωή σίγουρα θα έχης να λάβης γι’ αυτήν την δοκιμασία που περνάς. Αλλά να ξέρης, ο Καλός Θεός και σ’ αυτήν την ζωή αμείβει τον αδικημένο. Άν όχι πάντοτε τον ίδιο, οπωσδήποτε τα παιδιά του. Ξέρει ο Θεός. Έχει πρόνοια για το πλάσμα Του.” Άμα κάνη κανείς υπομονή, έρχονται τα πράγματα στην θέση τους. Τα οικονομάει ο Θεός. Χρειάζεται όμως υπομονή χωρίς λογική. Αφού ο Θεός βλέπει, παρακολουθεί, να παραδίνεται εν λευκώ στον Θεό. Βλέπεις, ο Ιωσήφ (2) δεν μίλησε, όταν τον πούλησαν οι αδελφοί του για δούλο. Μπορούσε να πη: “Είμαι αδελφός τους”. Δεν μίλησε όμως, και μετά μίλησε ο Θεός και τον έκανε βασιλιά. Άμα όμως κανείς δεν κάνη υπομονή, είναι βάσανο. Από ‘κει και πέρα θέλει να του έρχωνται τα πράγματα όπως του ταιριάζει, όπως αναπαύεται. Και ανάπαυση φυσικά δεν βρίσκει και ούτε του έρχονται όλα έτσι όπως τα θέλει.
Εάν κανείς αδικηθή σ’ αυτήν την ζωή από ανθρώπους ή από δαίμονες, δεν ανησυχεί ο Θεός, γιατί κέρδος προξενείται στην ψυχή. Πολλές φορές όμως λέμε ότι μας αδικούν, ενώ στην ουσία αδικούμε εμείς. Εδώ θέλει προσοχή να πιάνουμε τον εαυτό μας.
2) Βλ. Γεν. 37, 20 κ.ε.
“Τω τον φόρον τον φόρον…” (3)
– Γέροντα, όταν αγοράζουμε κάτι για το Μοναστήρι, μερικοί δεν δέχονται να μας κόψουν τιμολόγιο. Τι να κάνουμε;
– Τιμολόγια να σας κόβουν πάντοτε και εσείς να κόψετε τις απαιτήσεις σας. Να περιορίσετε τις ανάγκες σας και να φτιάχνετε μόνον ό,τι είναι απαραίτητο. Εγώ έτσι θα έκανα. Θα τα στείλη ο Θεός. Αν εμείς οι μοναχοί ζητάμε να μη μας κόβουν τιμολόγια, κάνουμε και τους άλλους να αμαρτάνουν. Λένε: “Αφού έτσι κάνουν τα Μοναστήρια…” Αν εμείς που θέλουμε να τηρήσουμε τις εντολές, κινούμαστε έτσι, ξέρετε πόσο σκανδαλίζουμε; “Τω τον φόρον τον φόρον”, λέει η Γραφή. Εγώ, όταν στέλνω γράμμα όχι με το ταχυδρομείο αλλά με άνθρωπο, πάλι βάζω τα γραμματόσημα. Οι κοσμικοί δικαιολογούν τον εαυτό τους, αλλά και τα Μοναστήρια, αν κινούνται έτσι, δεν έχουν ειλικρίνεια και πάει το Ευαγγέλιο στην άκρη… Όταν δεν δίνουμε τα υλικά πράγματα -”αν σου αφαιρέση ένας τον χιτώνα, άφησε και το ιμάτιο” (4)-, κάνουμε αρνητικό κήρυγμα και οι κοσμικοί μετά δικαιολογούν τις πτώσεις τους. Κοιτάζουν να βρουν κάτι, για να αναπαύσουν λίγο την συνείδησή τους. Να προσέχουμε, γιατί θα είμαστε αναπολόγητοι την ημέρα της Κρίσεως. Σκοπός είναι εμείς να αμυνθούμε κυρίως στα πνευματικά και όχι μόνο στα υλικά. Όταν για κάποιο λόγο δεν σας κόβουν τιμολόγια, να το θεωρήτε ζημιά πνευματική.
– Συμβαίνει καμμιά φορά, Γέροντα, να δώση κάποιος ένα μικρό ποσό ως δωρεά και να ζητήση απόδειξη για μεγαλύτερο. Τι να κάνουμε;
– Να πήτε: “Δεν κόβουμε αποδείξεις για μεγαλύτερο ποσό. Αν δεν θέλετε έτσι, να σας επιστρέψουμε τα χρήματα, μήπως κάπου αλλού μπορούν να σας εξυπηρετήσουν”. Μη σας κολλήση καμμιά τέτοια αρρώστια.
– Κάποιος μάστορας, Γέροντα, ζήτησε να τον απολύσουμε από την δουλειά, να μπη στο Ταμείο Ανεργίας και να συνεχίση να δουλεύη σ’ εμάς.
– Όχι, βρε παιδί, δεν είναι σωστό! Λίγη συνείδηση να έχη κανείς, δεν το κάνει αυτό! Δεν ταιριάζει σε Μοναστήρι να κάνη τέτοιο πράγμα! Προτιμότερο είναι, και ανάγκη να έχη το Μοναστήρι, να τον πληρώση διπλό μισθό, για να μην το κάνη. Τόσο βαρύ είναι! Η ευλογία φέρνει ευλογία και η αδικία φέρνει την καταστροφή. Αυτό πολύ να το προσέξετε. Ούτε να κάνετε παζάρια με τους μάστορες. Γι’ αυτό μετά γίνονται πυρκαγιές και καταστροφές στα Μοναστήρια. Ένας υπάλληλος ορκίζεται να κάνη τίμια την δουλειά του. εμείς σαν μοναχοί δεν δίνουμε έναν τέτοιο όρκο αλλά διπλό, είναι πνευματική η υπόσχεση που δίνουμε και, αν την παραβούμε, είναι διπλή η αμαρτία για μας. Προσέξτε να κρατήσετε μια ισοροπία, να υπάρχη κάτι διαφορετικό. Βλέπω μια πληγή να ωριμάζη. Θα σπάση, θα καθαρίση. Δεν δίνει την Χάρη Του ο Θεός σε λανθασμένη κατάσταση. Έτσι θα ήταν σαν να βοηθούσε τον διάβολο. Κοιτάξτε να υπάρχη ειλικρίνεια, τιμιότης. Αυτή η κατάσταση πάει σαν τον μεθυσμένο που τρικλίζει. Μπορεί να σταθή; Θα ‘ρθει η οργή του Θεού. Θα δώσουμε εξετάσεις. Πρώτη φάση, θα χωρίση το μπακίρι από το χρυσάφι. Δεύτερη φάση, θα φανή πόσων καρατιών χρυσάφι είναι ο καθένας.
Ο κόσμος κινείται στην ψευτιά. Οι άνθρωποι γίνονται ψεύτες. Έχουν φτιάξει άλλη συνείδηση. Δεν μπορώ να γίνω ψεύτης, να αλλάξω εαυτό, επειδή το απαιτεί η κοινωνία. Καλύτερα να ταλαιπωρηθώ. Θέλει προσοχή να μην μπη κανείς σ’ αυτήν την κοσμική τροχιά. Αλλά και όλο το οικονομικό σύστημα που υπάρχει σήμερα, δεν βοηθάει καθόλου. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να δηλώνουν λιγότερα κ.λπ. Μάλλωσα κάτι εφοριακούς που ήταν πιστοί άνθρωποι. “Τι κάνετε; τους είπα. Κοιτάξτε να κρατηθή λίγο προζύμι. Έχω υπ’ όψιν μου γεγονότα πολλά! Ένας πάει στην Εφορία και λέει: “Έχω εισοδήματα ένα εκατομμύριο”. Του βάζει ο εφοριακός ότι έχει τρία εκατομμύρια, γιατί υπάρχουν ορισμένοι που παρουσιάζουν το ένα τρίτο από τα εισοδήματά τους, οπότε με αυτό τους πιάνει όλους. Έτσι όμως, αν υπάρχη ένας ευσυνείδητος και εσείς τον κοπανάτε τριπλασιάζοντας τα έσοδά του, τον αναγκάζετε να γίνη κλέφτης. Δηλαδή, αντί να βοηθήσετε να αλλάξη λίγο η κατάσταση, κάνετε το αντίθετο”. “Δεν καταλαβαίνουμε πότε μας λένε την αλήθεια”, μου απαντούν. “Θα το καταλαβαίνετε, τους λέω, αν ζήτε πνευματικά. Τότε θα μπορήτε να κάνετε αυτήν την διάκριση. Θα σας πληροφορή ο Θεός, για να καταλαβαίνετε”.
3) Ρωμ. 13, 7
4) Βλ. Ματθ. 5, 40
Πηγή: perivolipanagias.blogspot.gr

-
Ζώδια10 μήνες ago
Όλο το χρήμα πάνω τους: Ευχάριστα νέα για αυτά τα 4 Ζώδια, θα βγάλουν πολλά λεφτά το 2023
-
Ζώδια2 έτη ago
Το αδύνατο σημείο του κάθε ζωδίου: Οι αδυναμίες άντρων και γυναικών, βάση ζωδίου
-
Ζώδια2 έτη ago
Τα 3 ζώδια που είναι οι χειρότεροι (άντρες) σύντροφοι
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor 5 διαρροή: Διώχνει και τον Τάκη Καραγκούνια η παραγωγή
-
Ζώδια2 έτη ago
Δεν τα αγγίζει ο χρόνος: 5 ζώδια που παραμένουν νέα όσα χρόνια κι αν περάσουν
-
Ζώδια2 έτη ago
Αν σου κάνει αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει πως είναι πραγματικά ερωτευμένος
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor 5 spoiler : Αποβάλλεται από το ριάλιτι η Σταυρούλα Χρυσαειδή. Την έπιασαν με κινητό ,επικοινωνεί καθημερινά με το αγόρι της
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor 5 διαρροή: Σούσουρο με Ασημίνα Χατζηανδρέου και συμπαίκτη της! Τους έπιασε στα πράσα η παραγωγή
-
Ζώδια7 μήνες ago
Λεφτά με το τσουβάλι μέχρι τις 5 Μαρτίου: Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα έχουν τεράστια επιτυχία στα οικονομικά και ερωτικά τους
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor 5 spoiler: Ανακοινώνει το ΤΕΛΟΣ ο Γιώργος Λιανός στους παίκτες την Κυριακή
-
Ζώδια9 μήνες ago
Κακά μαντάτα για 3 ζώδια: Θα περάσουν δύσκολα τα Χριστούγεννα, δραματική προειδοποίηση για «μαύρες» γιορτές
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor διαρροή: Έδιωξε η παραγωγή την Αθηνά. Δεν έφυγε οικειοθελώς!
-
Survivor 51 έτος ago
Καταγγελία από παίκτρια Survivor – «Δεν ψηφίζει ο κόσμος – Κάνουν συμφωνίες με Ατζούν»
-
Ζώδια2 έτη ago
5 Ξεκάθαρα Σημάδια ότι σε Γουστάρει Τpελά. Αν κάνει το 4, Πεθαίvει για Σένα.
-
Ζώδια4 μήνες ago
Η Αφροδίτη στο Λέοντα για 4 ολόκληρους μήνες. Τα 5 ζώδια που θα ζήσουν μεγάλες στιγμές
-
Ζώδια4 έτη ago
Τα 5 ζώδια που «κατεβάζουν ρολά» εύκολα και δεν νιώθουν τίποτα
-
Ζώδια11 μήνες ago
Τους χαμογέλασε η τύχη, δεν θα χορταίνουν λεφτά: Τα 5 ζώδια που θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει για πάντα
-
Ζώδια8 μήνες ago
«Μπαγιόκο» από Κώστα Λεφάκη: Ρέει το χρήμα για Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια5 μήνες ago
Ατελείωτη ευτυχία από τη Λίτσα Πατέρα: Αυτό το ζώδιο θα βιώσει τις κορυφαίες του στιγμές οικονομικά και ερωτικά για το 2023
-
Ζώδια10 μήνες ago
Έρχονται «μαύρα» Χριστούγεννα: Δραματική προειδοποίηση για αυτά τα 3 Ζώδια, θα περάσουν δύσκολα στις γιορτές
-
Ενημέρωση1 έτος ago
Πάτρα: «Η γυναίκα μου είναι τρελή»: Ο Ηλιάδης «καίει» τον Μάνο Δασκαλάκη (video)
-
Ζώδια2 έτη ago
Όταν μια γυναίκα σταματάει να αγαπάει έναν άνδρα συμβαίνουν αυτά τα 9 πράγματα
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor spoiler 10/06: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ασημίνα Χατζηανδρέου, 3 βδομάδες πριν το μεγάλο φινάλε
-
Γυναίκα4 έτη ago
6 γυναικεία χαρακτηριστικά στα οποία κανένας άντρας δεν αντιστέκεται
-
Ζώδια11 μήνες ago
Τύχη, ευημερία και χρήματα: 5 Ζώδια που θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο τα επόμενα 8 χρόνια
-
Ζώδια8 μήνες ago
Λεφτά με το τσουβάλι: Τα καλύτερα νέα για αυτά τα 4 Ζώδια, θα γεμίσει η τσέπη τους με χρήματα το 2023
-
Ενημέρωση1 έτος ago
Ξεκλειδώνουν το γρίφο: Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Πισπιρίγκου
-
Ζώδια1 έτος ago
«Aμόκ» από Λίτσα Πατέρα: Δpαματική πpoειδoποίηση για 6 Ζώδια, έρχονται δύσκολες ώρες τον Σεπτέμβρη
-
Ζώδια4 μήνες ago
Τα τρία ζώδια που θα ζήσουν «χρυσό» καλοκαίρι – Τα λεφτά θα… πέφτουν βροχή
-
Ζώδια7 μήνες ago
Τους χαμογελάει η τύχη: Τα 3 ζώδια που θα έχουν τεράστια επιτυχία ως 26 Φεβρουαρίου στον οικονομικό και ερωτικό τομέα
-
Ζώδια9 μήνες ago
Φήμη, δόξα και πολύ χρήμα: Ευχάριστα νέα για αυτά τα 3 Ζώδια, θα έχουν τεράστια επιτυχία το 2023
-
Ζώδια1 έτος ago
Στο στόχαστρο Τοξότες, Αιγόκεροι και 2 ακόμα ζώδια – Η Λίτσα Πατέρα προβλέπει μεγάλα προβλήματα
-
Ζώδια11 μήνες ago
Το αδύνατο σημείο του κάθε ζωδίου: Οι αδυναμίες αντρών και γυναικών
-
Ζώδια6 μήνες ago
Μεγάλη ανατροπή: Η τύχη αλλάζει για Ζυγούς και άλλα δύο ζώδια – Θα βρουν το άλλο τους μισό μέχρι τα μέσα Απριλίου
-
Ζώδια1 έτος ago
«Αυτοκτονία» από Κώστα Λεφάκη: Αδιέξοδες καταστάσεις για Ταύρους, Τοξότες και…
-
Ζώδια11 μήνες ago
Λίτσα Πατέρα: Οι πρώην «ξαναχτυπούν» Ταύρους, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια4 έτη ago
Τα 3 ζώδια «φίδια» -Εκτοξεύουν κακία και προσβάλλουν
-
Ζώδια8 μήνες ago
Λίτσα Πατέρα: Χρεωκοπία για Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια4 έτη ago
Aυτά είναι τα τρία κορίτσια του ζωδιακού που έχουν υψηλή αίσθηση του στυλ
-
Ζώδια1 έτος ago
Αλλάζει τα δεδομένα ο Κώστας Λεφάκης: Ξεκινά μια νέα ζωή για Ταύρους, Παρθένους και άλλα 4 ζώδια
-
Ζώδια1 έτος ago
«Σεισμός» από τον Κώστα Λεφάκη για Ταύρους, Παρθένους, Ζυγούς και 2 ακόμη ζώδια
-
Ζώδια5 μήνες ago
Γκρίνια από το πρωί μέχρι το βράδυ: Οι 3 χειρότερες γκρινιάρες του ζωδιακού που δεν τις αντέχει κανένας
-
Ζώδια12 μήνες ago
«Μπουρίνι» από Λίτσα Πατέρα: Οικονομική κατάρρευση για Κριούς, Ζυγούς και…
-
Ζώδια7 μήνες ago
Κρούει το «καμπανάκι» η Λίτσα Πατέρα: Συναγερμός για Διδύμους, Ιχθύες και 3 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια10 μήνες ago
Κώστας Λεφάκης: Τραυματικό τέλος στον Νοέμβριο για Διδύμους, Παρθενους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Αυτά είναι τα ζώδια που δεν αγαπούν ποτέ στη ζωή τους
-
Ζώδια11 μήνες ago
Κώστας Λεφάκης: Εβδομάδα φωτιά με την Σελήνη στον Ταύρο να «καίει» Σκορπιούς, Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια4 μήνες ago
Έρχεται η πρώτη Πανσέληνος του Καλοκαιριού – Χτυπά Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και…
-
Ζώδια2 έτη ago
Τι τύπο γυναίκας αναζητά κάθε άντρας ανάλογα με το ζώδιο του
-
Ζώδια1 έτος ago
Κριός, Καρκίνος και… 3 ζώδια στην κόλαση! Καμπανάκι από την Λίτσα Πατέρα
-
Ζώδια5 μήνες ago
Η χειρότερη μέρα του χρόνου. Η σημερινή έκλειψη σελήνης αλλάζει τα πάντα για αυτά τα πέντε ζώδια
-
Ζώδια10 μήνες ago
«Βόμβα» στο τέλος του 2022 από τη Λίτσα Πατέρα: Ένα «βήμα» από τον χωρισμό μες στο Δεκέμβριο Καρκίνοι, Σκορπιοί και άλλο ένα ζώδιο
-
Ζώδια1 έτος ago
Προβλέπεται πολύ δύσκολος ΜΑΙΟΣ γι’ αυτά τα ζώδια
-
Survivor 51 έτος ago
Survivor 5 spoiler: Έξω φρενών ο Σ Σχίζας. Ζήτησε να αποχωρήσει από το παιχνίδι
-
Ζώδια2 έτη ago
Ο μήνας γέννησής σου δείχνει την «αχίλλειο πτέρνα» σου
-
Χωρίς κατηγορία11 μήνες ago
Ο ουρανός… σφοντύλι από τη Βάσια Μαυράκη: Δε θα σηκώσουν κεφάλι μέχρι την αρχή του 2023 Ταύροι, Υδροχόοι και άλλο ένα ζώδιο
-
Ζώδια4 έτη ago
Αυτά τα ζώδια μπορούν να «δουν» τι σκέφτεσαι και νιώθεις!
-
Ζώδια2 έτη ago
5 τύποι γυναίκας που δεν γουστάρουν οι άντρες
-
Ζώδια8 μήνες ago
«Ουράνιο σοκ» από τη Λίτσα Πατέρα: Ξαφνικός έρωτας για Ιχθύες και 2 ακόμη ζώδια
-
Ζώδια9 μήνες ago
«Μαύρο» Σαββατοκύριακο Χριστουγέννων για Καρκίνος, Λέοντες κι άλλα 2 ζώδια! Αστρολογικές προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη
-
Ζώδια1 έτος ago
Δράμα από τη Λίτσα Πατέρα: Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για Ταύρους, Λέοντες και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια12 μήνες ago
Κώστας Λεφάκης – Προειδοποίηση για Ταύρους, Κριούς, Αιγόκερους και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια12 μήνες ago
Είναι το κάρμα σας: Αυτά είναι τα ζώδια από τα οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε
-
Ζώδια8 μήνες ago
«Σφυροκόπημα» από Λίτσα Πατέρα: Η Σελήνη στο Λέοντα φέρνει λεφτά σε Ταύρους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια10 μήνες ago
Λίτσα Πατέρα: Το παρελθόν επιστρέφει μαζί με πρώην για Ταύρους, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια4 έτη ago
Προσοχή: Τέσσερα ζώδια που περιμένουν πολλές φουρτούνες μέχρι το 2020!
-
Ζώδια8 μήνες ago
Δώστε προσοχή: Τα τρία ζώδια που θα πλουτίσουν – Έρχονται λαμπρές μέρες
-
Ζώδια11 μήνες ago
Χριστούγεννα μες στα «μέλια»: Τα 3 ζώδια που θα γνωρίσουν τον μεγάλο τους έρωτα μέχρι τις γιορτές
-
Ζώδια4 έτη ago
3 γυναίκες του ζωδιακού που φοβίζουν περισσότερο τους άντρες!
-
Ζώδια11 μήνες ago
«Μαύρο» Σαββατοκύριακο για Καρκίνους, Λέοντες και…: 3 ζώδια στο στόχαστρο από τον Κώστα Λεφάκη!
-
Ζώδια9 μήνες ago
«Ολοκληρωτική πτώση» από Λίτσα Πατέρα: Έρχεται κατάρρευση για Ταύρους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια8 μήνες ago
Αγαπημένοι Κριοί και… συλλυπητήρια – Επεισοδιακός ο Φεβρουάριος για αυτά τα δυο ζώδια σύμφωνα με τον Κώστα Λεφάκη
-
Ζώδια3 εβδομάδες ago
«Καθώς ο Σεπτέμβριος ξεκινά…» – Αυτά είναι τα πιο τυχερά ζώδια της εβδομάδας σύμφωνα με τον Λεφάκη
-
Ζώδια10 μήνες ago
Aυτές τις τρεις γυναίκες του ζωδιακού δεν τις ξεπερνούν ποτέ οι άντρες
-
Ζώδια1 μήνα ago
Άση Μπήλιου: Ανατροπές και επιστροφές συντρόφων από το παρελθόν φέρνει η Νέα Σελήνη
-
Ζώδια10 μήνες ago
«Κατραπακιά» από την Βάσια Μαυράκη – «Μαύρα» Χριστούγεννα για Αιγόκερους και 3 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια11 μήνες ago
Τα 2+1 ζώδια που θα δουν την ερωτική τους ζωή να «εκτοξεύεται στα ουράνια» αυτή την εβδομάδα
-
Ζώδια12 μήνες ago
«Ερωτική ανάταση» από τη Λίτσα Πατέρα: Νέα δεδομένα στη ζωή Διδύμων, Παρθένων και 2 ακόμη ζωδίων
-
Ζώδια9 μήνες ago
«Θησαυρός» από Κώστα Λεφάκη: Έρχεται πλούτος για Λέοντες, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια9 μήνες ago
«Έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας»: Τα 2+1 ζώδια που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα το νέο έτος
-
Ζώδια5 μήνες ago
Μοιράζουν χρήμα Άση Μπήλιου, Λίτσα Πατέρα, Κώστας Λεφάκης και Βίκυ Παγιατάκη: Τα 5 ζώδια που θα πλουτίσουν
-
Ζώδια5 μήνες ago
Όλα τούμπα προς το καλύτερο λέει η Λίτσα Πατέρα: Καλά νέα για 3 Ζώδια, λεφτά και νέες σχέσεις
-
Ζώδια9 μήνες ago
Βάσια Μαυράκη – Σαρωτικές αλλαγές το 2023 – «Καμπανάκι» για Λέοντες, Παρθένους και 2 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια11 μήνες ago
Συναγερμός από την αστρολόγο Βίκυ Παγιατάκη «Εφιάλτης» για 2 ζώδια
-
Ζώδια11 μήνες ago
Οικονομική αβεβαιότητα από τη Λίτσα Πατέρα: Αυτά τα 2 ζώδια θα ζήσουν πολύ ζόρικες καταστάσεις
-
Ζώδια2 έτη ago
Άμυνα Ερωτευμένου άντρα. Πώς θα καταλάβεις ότι την έχει πατήσει μαζί σου
-
Ζώδια8 μήνες ago
Αβάσταχτος πόνος πριν φύγει αυτός ο μήνας – Συναγερμός για ένα και μόνο ζώδιο
-
Ζώδια4 έτη ago
6 συνδυασμοί ζωδίων για ζευγάρια που δεν χωρίζουν ποτέ.
-
Ζώδια4 έτη ago
Τα 3 ζώδια που έχουν το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» και είναι πιο τυχερά από όλα τα άλλα.
-
Ζώδια11 μήνες ago
Χαλάει τα σχέδια των ζωδίων η Λίτσα Πατέρα: Σαββατοκύριακο με αναποδιές για Κριούς, Καρκίνους και…
-
Ζώδια4 έτη ago
Φουρτούνες για 4 ζώδια μέχρι το 2020
-
Ζώδια8 μήνες ago
Δραματικές ώρες για Διδύμους και άλλα τρία ζώδια: Οι 4 του ζωδιακού που θα περάσουν «μαύρο» Φεβρουάριο
-
Ζώδια10 μήνες ago
Άση Μπήλιου – Προβλέψεις ζωδίων 2023: Σοκ για τη νέα χρονιά, κρύβει πολλά… – Η ημέρα που αλλάζουν όλα
-
Ζώδια1 έτος ago
Ματωμένο Φεγγάρι 2022: Τα 4 ζώδια που θα επηρεαστούν
-
Ζώδια12 μήνες ago
Λίτσα Πατέρα: Σπαραγμός για Καρκίνους, Ζυγούς και 2 ακόμη ζώδια
-
Ζώδια9 μήνες ago
Ανάδρομος Ερμής λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος – Συναγερμός για ένα μόνο ζώδιο
-
Ζώδια10 μήνες ago
Τα 3 ανδρικά ζώδια που θα σε απατήσουν χωρίς να το καταλάβεις
-
Ζώδια9 μήνες ago
Κώστας Λεφάκης: Δεν θα σηκώσουν κεφάλι Δίδυμοι, Ζυγοί και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια11 μήνες ago
«Μαύρος» Νοέμβρης γι’ αυτά τα 4 ζώδια: Η πιο δύσκολη ημέρα του μήνα, η δύσκολη απόφαση κι ο χωρισμός
-
Ζώδια2 έτη ago
Άσχημες ειδήσεις για 4 ζώδια σύμφωνα με την Βίκυ Παγιατάκη ενόψει Σαββατοκύριακου