Δύο πρώην στρατηγοί, ο ένας του Πυροσβεστικού Σώματος και τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και ο άλλος του Πολεμικού Ναυτικού, με δημόσιες παρεμβάσεις τους καταγγέλλουν, λίγο-πολύ, προσπάθεια συγκάλυψης των υπαίτιων για τη φωτιά αλλά και τη «λανθασμένη κατεύθυνση» που έχουν λάβει οι έρευνες, προκειμένου οι υπεύθυνοι να… πέσουν στα μαλακά. Ζητούν, δε, την τοποθέτηση εφέτη-ανακριτή για την υπόθεση καθώς και την παρέμβαση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Advertisement

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι για την αγωγή που έχουν υποβάλει κατά του Δημοσίου, ο οποίος εξέδωσε το πρόσφατο πόρισμα για την πυρκαγιά, σε ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητεί να διενεργηθεί διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας που να περιλαμβάνει και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλη
2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Κατερίνα Παπακώστα

ΘΕΜΑ: ”Διενέργεια ΕΔΕ για την εθνική τραγωδία στον Ν. Βουτζά – Μάτι από την πυρκαγιά της 23
Ιουλίου 2018”

Αξιότιμες Κες Υπουργέ και Υφυπουργέ,

Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της
23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ., της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.ά. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ
της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να
παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η ποινική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου
Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι εντελώς
ανεξάρτητη από μια παράλληλη για την ίδια υπόθεση διοικητική εξέταση, αφού είναι διαφορετικό το είδος
των ενδεχόμενων ευθυνών που στοχεύουν και αποσκοπούν από άλλη οπτική γωνία στη διακρίβωση των
αιτίων που οδήγησαν στον θάνατο τα 98 θύματα.

Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες.

Κατόπιν των ανωτέρω και υπό την ιδιότητα του Τεχνικού Συμβούλου, αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ ν΄ ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της Χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων να παραγγείλετε έστω και σήμερα στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας παράλειψη εντολής διενέργειας ΕΔΕ υποκρύπτει σκοπιμότητα συγκάλυψης ευθυνών των υπαιτίων για την εθνική τραγωδία.

Με τιμή

Ανδριανός Γκουρμπάτσης
Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός.

Ορισμός εφέτη-ανακριτή

Την ίδια ώρα, τον ορισμό εφέτη ανακριτή που θα αναζητήσει τις ποινικές ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητεί και ο εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης. Με αίτησή του προς την Ολομέλεια του Εφετείου, ο κ. Σταμάτης ζητεί, λόγω «της σοβαρότητας του θέματος» να αναλάβει την έρευνα εφέτης ανακριτής, υποστηρίζοντας πως «είναι πασίδηλη η αδράνεια και οι παραλείψεις των αρμοδίων υπευθύνων, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να επαναληφθούν και να πλήξουν έννομα αγαθά».

Ο αξιωματικός ε.α. υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία «προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι διά Νόμου να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους, ενώ αναμφισβήτητα γνώριζαν το πρόβλημα, αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, αδρανώντας ή παραλείποντας ή εκτελώντας εσφαλμένα και αποδέχθηκαν έτσι το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πυρκαγιάς και την από αυτή κίνδυνο θανάτου ανθρώπων», επισημαίνοντας μάλιστα πως «υπάρχει προσπάθεια οι κατηγορούμενοι να ”πέσουν στα μαλακά”, δηλαδή να ισχυριστούν ότι τα αδικήματα που διέπραξαν, με τις πράξεις ή παραλείψεις τους, έγιναν από αμέλεια (πλημμέλημα)».

Ο Παν. Σταμάτης μιλά επίσης για «διαστρέβλωση των τραγικών γεγονότων», καθώς και για «παραπλάνηση και εξαπάτηση» των πολιτών. «Υπήρχε δόλος, υπήρχε σχέδιο, ενώ μια περιοχή του Λεκανοπεδίου (Μάτι) καταστρεφόταν και δεκάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους (από εγκαύματα, ασφυξία ή από πνιγμό), οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αγωνιούσαν όχι για την τύχη όλων αυτών που είχαν εγκλωβισθεί μέσα στις φλόγες και όλων εκείνων που παρέμεναν επί μακρόν μέσα στη θάλασσα, αλλά για τη δική τους τύχη. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής» υποστηρίζει και προσθέτει πως «η οργανωμένη κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και η καταστροφή των ιχνών, που οδηγούν στους ενόχους, δεν επιτρέπεται να περάσει. Είναι θέμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου».