Connect with us

Υγεία

6 Συμπτώματα που δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοήσετε!!!

Published

on

Advertisement

Οι περισσότεροι πόνοι δεν αποτελούν ένδειξη για κάτι σοβαρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να ελεγχθούν.

Επισκεφτείτε κάποιον γιατρό εάν αισθάνεστε κάτι από τα παρακάτω:




Αδυναμία στα χέρια και στα πόδια
Εάν αισθάνεστε αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι, το πόδι ή το πρόσωπό σας, ενδέχεται να έχετε πάθει εγκεφαλικό, ειδικά εάν αυτό παρατηρείται στη μία πλευρά του σώματός σας.

Επίσης, ενδέχεται να έχετε πάθει εγκεφαλικό εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε την ισορροπία σας, αισθάνεστε ζάλη ή δυσκολεύεστε να περπατήσετε.

Ζητήστε άμεσα βοήθεια εάν ξαφνικά δεν μπορείτε να δείτε καλά, υποφέρετε από έντονο πονοκέφαλο, αισθάνεστε σύγχυση ή αντιμετωπίζετε προβλήματα λόγου ή κατανόησης.

«Αντιδράστε έγκαιρα και τότε συνήθως όλα είναι αντιμετωπίσιμα», αναφέρει ο παθολόγος Jacob Teitelbaum, MD.

Μην περιμένετε το γιατρό, καλέστε το 166. Εάν πάρετε αντιθρομβωτικά φάρμακα μέσα σε 4,5 ώρες από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος, θα μειωθεί ο κίνδυνος των μακροχρόνιων επιπλοκών του εγκεφαλικού.

Πόνος στο στήθος
Όσον αφορά στον πόνο στο στήθος, ισχύει το «καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

«Οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος, και ειδικά εάν συνοδεύεται από εφίδρωση, αύξηση της πίεσης, δυσκολία στην αναπνοή ή ναυτία, θα πρέπει να εκτιμάται από κάποιον ειδικό άμεσα.

Ο πόνος στο στήθος ή η πίεση ενδέχεται να συνδέονται με καρδιοπάθειες ή με καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν νιώθετε αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια άσκησης.

Εναλλακτικά, ο πόνος στο στήθος ενδέχεται να συνδέεται με πολλά άλλα προβλήματα εκτός από την καρδιά.

Για παράδειγμα, μπορεί να συνδέεται με άλλες σοβαρές διαταραχές όπως με θρόμβους αίματος που κατευθύνονται στους πνεύμονες, σύμφωνα με τον Teitelbaum.

Εάν αισθάνεστε πως το στήθος σας είναι βαρύ ή σας πιέζει και αυτό διαρκεί για περισσότερο από λίγα λεπτά ή φεύγει και ξαναέρχεται, αναζητείστε βοήθεια. Μην το αναβάλετε.

Ευαισθησία και πόνος στο πίσω μέρος των κάτω άκρων σας
Αυτό ενδέχεται να είναι σύμπτωμα θρομβώσεων στο πόδι σας. Ονομάζεται «εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση» (DVT).

Μπορεί να συμβεί σε κάποιον που είναι καθιστός για πολλή ώρα, όπως για παράδειγμα έπειτα από ένα πολύωρο ταξίδι με αεροπλάνο, ή σε κάποιον που είναι άρρωστος και ξαπλώνει για πολύ καιρό.

Εάν έχετε θρόμβωση, θα αισθάνεστε πόνο κυρίως όταν στέκεστε σε όρθια στάση ή όταν περπατάτε. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστεί και οίδημα.

Το πόδι είναι συνήθως κόκκινο και ευαίσθητο και θα είναι πιο πρησμένο σε σχέση με το άλλο.

Ο Teitelbaum αναφέρει πως θα πρέπει επίσης να ελέγξετε και το σημείο Homans. «Εάν τεντώσετε τα δάκτυλα του ποδιού σας προς τα πάνω και πονάει το πόδι, αυτό σημαίνει πως ίσως έχετε θρόμβωση», αναφέρει. «Όμως, μη βασίζεστε μόνο σ’ αυτό. Εάν το σημείο είναι ζεστό, κόκκινο και πρησμένο στη μία πλευρά, πηγαίνετε στα Επείγοντα».

Είναι σημαντικό να προλαμβάνονται οι θρομβώσεις πριν αποσπαστεί ένα τμήμα τους και μεταφερθεί με τη ροή του αίματος σε άλλο σημείο του σώματος, κάτι που είναι επιπλοκή και μπορεί να αφήσει σοβαρά προβλήματα.

Νέα επιστημονική ανακάλυψη κατά της τριχόπτωσης. Μαλλιά όμορφα και δυνατά. Δες περισσότερα!
Αίμα στα ούρα
Το αίμα στα ούρα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Εάν έχετε αίμα στα ούρα και πονάτε στη μία πλευρά ή στην πλάτη σας, ενδέχεται να έχετε πέτρες στα νεφρά.

Η πέτρα στα νεφρά είναι ένα μικρό κρύσταλλο που έχει δημιουργηθεί από μεταλλικά στοιχεία και άλατα που υπάρχουν στα νεφρά και κινούνται μέσα στον ουρητήρα.

Ο γιατρός σας ίσως σας συμβουλέψει να κάνετε ακτινογραφίες ή υπερηχογράφημα για να δει τις πέτρες.

Στις ακτινογραφίες χρησιμοποιείται ακτινοβολία, σε χαμηλή δοσολογία, για να μπορεί να διακριθεί το εσωτερικό του οργανισμού.

Το υπερηχογράφημα δημιουργεί εικόνες μέσω ηχητικών κυμάτων.

Κατά την ούρηση, πολλές πέτρες μπορούν να περάσουν από τον ουρητήρα. Αυτό ενδέχεται να είναι επίπονο.

Κάποες φορές, ο γιατρός χρειάζεται να τις αφαιρέσει. Εάν παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας και ταυτόχρονα αισθανθείτε έντονη την ανάγκη να ουρήσετε, επισκέπτεστε συχνά το μπάνιο ή έχετε μία αίσθηση καούρας ενώ ουρείτε, ίσως έχετε σοβαρή μόλυνση στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά, σύμφωνα με τον Teitelbaum.

Μην περιμένετε να δείτε κάποιον γιατρό, ειδικά εάν έχετε και πυρετό. Πάτε στα Επείγοντα.

Εάν δείτε αίμα αλλά δεν πονάτε, ίσως πάσχετε από καρκίνο των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Τότε επισκεφτείτε το γιατρό.

Λαχάνιασμα
Τα αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Εάν λαχανιάζετε ή ακούτε έναν ήχο σαν σφύριγμα ενώ αναπνέετε, επισκεφτείτε το γιατρό.

«Τα αναπνευστικά προβλήματα, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και δεν θεραπευτούν, μπορεί να χειροτερέψουν και να είναι καταστροφικά», αναφέρει ο Agarwal.

Τα αναπνευστικά προβλήματα ενδέχεται να προκαλούνται από άσθμα, ασθένειες των πνευμόνων, κάποια σοβαρή αλλεργία ή λογω έκθεσης σε χημικές ουσίες.

Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα βρει την αιτία και τον τρόπο θεραπείας.

Εάν πάσχετε από αλλεργικό άσθμα, επισκεφτείτε κάποιον αλλεργιολόγο ή πνευμονολόγο, που θα φτιάξει ένα πλάνο για εσάς έτσι ώστε να ελεγχθούν και να μειωθούν οι εξάρσεις.

Το λαχάνιασμα μπορεί επίσης να προκληθεί από πνευμονία ή βρογχίτιδα. Βγάζετε κίτρινες ή πράσινες βλέννες;

Έχετε ταυτόχρονα πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή; Εάν ναι, ίσως πάσχετε από βρογχίτιδα που μετατρέπεται σε πνευμονία. «Θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας», αναφέρει ο Teitelbaum.

Σκέψεις αυτοκτονίας
Εάν νιώθετε απελπισμένοι ή παγιδευμένοι ή εάν πιστεύετε πως δεν υπάρχει λόγος να ζείτε, ζητήστε βοήθεια.

Μιλήστε σε κάποιον ειδικό που μπορεί να σας βοηθήσει εν μέσω κρίσης.

Πηγαίνετε στα Επείγοντα ενός νοσοκομείου ή σε μία κλινική χωρίς ραντεβού σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ένας γιατρός ή κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας θα σας μιλήσει, θα σας κρατήσει ασφαλή και θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε την Εθνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (1069). Είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Είναι εμπιστευτική και γι’ αυτό μπορείτε να εκφράσετε ελεύθερα τις σκέψεις σας.

Επιμέλεια & Μετάφραση κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα /

Πηγή

Advertisement
Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.