Θρησκεία
Ο Ακάθιστος Ύμνος: Οι τελευταίοι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας!
Ακάθιστος ύμνος επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του.Οι πιστοί έψαλλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο κατά την ακολουθία της γιορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.
Ψάλλεται ενταγμένος στο λειτουργικό πλαίσιο της ακολουθίας του Μικρού Αποδείπνου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς, τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα), και είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας.
Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.
Κατά το έτος 626 μ.Χ., και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μαζί με το βυζαντινό στρατό είχε εκστρατεύσει κατά των Περσών, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε αιφνίδια από τους Αβάρους. Οι Άβαροι απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας και την 6η Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Σε συνεργασία με τους Πέρσες ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενθάρρυνε το λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή επέμβαση, δημιούργησε τρικυμία και κατάστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ οι αμυνόμενοι προξένησαν τεράστιες απώλειες στους Αβάρους και τους Πέρσες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.
Στις 8 Αυγούστου, η Πόλη είχε σωθεί από τη μεγαλύτερη, ως τότε, απειλή της ιστορίας της. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδιδε σε συνδρομή της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», ευχαριστήρια ωδή προς την υπέρμαχο στρατηγό του Βυζαντινού κράτους, την Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».
Κατά την επικρατέστερη άποψη, δεν ήταν δυνατό να συνετέθη ο ύμνος σε μία νύκτα. Μάλλον είχε συντεθεί νωρίτερα και μάλιστα θεωρείται ότι ψαλλόταν στο συγκεκριμένο ναό, στην αγρυπνία της 15ης Αυγούστου κάθε χρόνου. Απλώς, εκείνη την ημέρα ο ύμνος εψάλη «ὀρθοστάδην», ενώ αντικαταστάθηκε το ως τότε προοίμιο («Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς λαβὼνἐν γνώσει»), με το ως σήμερα χρησιμοποιούμενο «Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τὰ νικητήρια», το οποίο έδωσε τον δοξολογικό και εγκωμιαστικό τόνο, στον ως τότε διηγηματικό και δογματικό ύμνο.
Σύμφωνα, όμως, με άλλες ιστορικές πηγές, ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται και με άλλα παρόμοια γεγονότα, όπως τις πολιορκίες και τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης επί των Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673 μ.Χ.), Λέοντος του Ισαύρου (717 – 718 μ.Χ.) και Μιχαήλ Γ΄ (860 μ.Χ.). Δεδομένων των τότε ιστορικών συνθηκών (εικονομαχική έριδα, κλπ.), δεν θεωρείται απίθανο, η Παράδοση να έχει αλλοιώσει την ιστορική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να καθίσταται πολύ δύσκολο να λεχθεί μετά βεβαιότητας ποιο ήταν το ιστορικό περιβάλλον της δημιουργίας του Ύμνου.
Σε όλη τη χειρόγραφη παράδοση, ο ύμνος φέρεται ως ανώνυμος, ενώ ο Συναξαριστής που τον συνδέει με τα γεγονότα του Αυγούστου του 626 μ.Χ. δεν αναφέρει ούτε το χρόνο της σύνθεσής του, ούτε τον μελωδό του. Το περιεχόμενό του πάντως απηχεί τις δογματικές θέσεις της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου (βλέπε 9 Σεπτεμβρίου), που συνήλθε στην Έφεσο, στη βασιλική της Θεοτόκου, το 431 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄. Σε αυτήν συμμετείχαν 200 επίσκοποι, ανάμεσα στους οποίους ο Άγιος Κύριλλος Αλεξάνδρειας. Καταδίκασε τις διδαχές του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριου, ο οποίος υπερτόνιζε την ανθρώπινη φύση του Ιησού έναντι της θείας, υποστηρίζοντας ότι η Μαρία γέννησε τον άνθρωπο Ιησού και όχι τον Θεό. Η Σύνοδος διακήρυξε ότι ο Ιησούς είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, με πλήρη ένωση των δύο φύσεων και απέδωσε επίσημα στην Παρθένο Μαρία τον τίτλο «Θεοτόκος». Επομένως, η χρονολογία σύγκλησής της, το 431 μ.Χ., αποτελεί μία σταθερή ημερομηνία, καθώς είναι σίγουρο ότι ο ύμνος δεν είχε συντεθεί νωρίτερα. Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι από το περιεχόμενό του συνάγεται ότι ο ύμνος αναφέρεται σε κοινό εορτασμό του Ευαγγελισμού και των Χριστουγέννων, εορτές οι οποίες χωρίστηκαν κατά τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527 – 565 μ.Χ.), πράγμα που, αν ισχύει, αφενός σημαίνει ότι ο ύμνος γράφτηκε το αργότερο επί Ιουστινιανού, αφετέρου ενισχύει την άποψη ότι προϋπήρχε των γεγονότων του 626 μ.Χ.
Η παράδοση, όμως, αποδίδει τον Ακάθιστο ύμνο στο μεγάλο βυζαντινό υμνογράφο του 6ου αιώνα μ.Χ., Ρωμανό τον Μελωδό (βλέπε 1 Οκτωβρίου). Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκφράσεις του ύμνου, η γενικότερη ποιητική του αρτιότητα και δογματική του πληρότητα δεν μπορούν παρά να οδηγούν στον Ρωμανό. Ακόμη, σε κώδικα του 13ου αιώνα μ.Χ. υπάρχει μεταγενέστερη σημείωση, του 16ου αιώνα μ.Χ., η οποία αναφέρει τον Ρωμανό ως ποιητή του ύμνου.
Όμως, η άποψη αυτή αντικρούεται από πολλούς μελετητές, που βρίσκουν στη δομή, στο ύφος και το περιεχόμενό του πολλά στοιχεία μετά την εποχή του Ρωμανού. Κατά μία άποψη, ο ύμνος ψάλθηκε καλοκαίρι, στη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και μάλλον αργότερα μεταφέρθηκε στο Σάββατο της Ε΄ εβδομάδος των νηστειών, ίσως από τους εικονόφιλους μοναχούς του Στουδίου. Έτσι πλησίασε τη γιορτή του Ευαγγελισμού. Είναι, δε, ενδεχόμενο σε αυτή τη μεταφορά, και πάλι για λόγους σχετικούς με την Εικονομαχία, να αλλοιώθηκε και το ιστορικό του Συναξαριστή, και από το 728 μ.Χ., που αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων Γ΄ Ίσαυρος, να μεταφέρθηκε στο 626 μ.Χ., στα χρόνια του Ηρακλείου, ο οποίος πολεμούσε τους Πέρσες για να επανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.
Επιπλέον υπάρχουν και άλλες δύο εκδοχές για το πρόσωπο του μελωδού του Ακάθιστου Ύμνου. Η μία εκδοχή αναφέρει το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α΄ (715 – 730 μ.Χ.) (βλέπε 12 Μαΐου), ο οποίος έζησε τα γεγονότα της θαυμαστής λύτρωσης της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία της από τους Άραβες το 718 μ.Χ., επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου. Η εκδοχή αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι μία λατινική μετάφραση του ύμνου, η οποία έγινε γύρω στο 800 μ.Χ. από τον επίσκοπο Βενετίας Χριστόφορο, τον αναφέρει ως δημιουργό του ύμνου.
Η άλλη εκδοχή που υποστηρίζεται βασίζεται σε μια παλαιά αχρονολόγητη εικόνα του Ευαγγελισμού στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της ονομαστής μονής του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, όπου εικονίζεται και ένας μοναχός, ο οποίος κρατάει ένα ειλητάριο που γράφει «Ἄγγελος πρωτοστάτης οὐρανόθεν ἐπέμφθη» (αρχή του α΄ οίκου του Ακάθιστου ύμνου). Στο κεφάλι του μοναχού αυτού γράφει «ο άγιος Κοσμάς». Πρόκειται για τον Κοσμά τον Μελωδό (βλέπε 14 Οκτωβρίου), ο οποίος έζησε και αυτός τα γεγονότα του 718 μ.Χ., καθώς απεβίωσε το 752 ή 754 μ.Χ.
Άλλες, λιγότερο πιθανές απόψεις θεωρούν ως μελωδό του ύμνου τον Πατριάρχη Σέργιο, τον ιερό Φώτιο (βλέπε 6 Φεβρουαρίου), τον Απολινάριο τον Αλεξανδρέα, τον Μητροπολίτη Νικομήδειας Γεώργιο Σικελιώτη, τον Γεώργιο Πισίδη, και άλλους, που έζησαν από τον Ζ΄ μέχρι τον Θ΄ αιώνα.
Βέβαιο, είναι πάντως, ότι οι ειρμοί του Κανόνα του Ακάθιστου Ύμνου είναι έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού (676 – 749 μ.Χ.) (βλέπε 4 Δεκεμβρίου), ενώ τα τροπάρια του Ιωσήφ Ξένου του Υμνογράφου (βλέπε 3 Απριλίου).
Γενικό θέμα του ύμνου είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο οποίος πηγάζει από την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας και περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά προχωρεί και σε θεολογική και δογματική ανάλυσή τους.
Οι πρώτοι δώδεκα οίκοι του (Α-Μ) αποτελούν το ιστορικό μέρος. Εκεί εξιστορούνται τα γεγονότα από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μέχρι την Υπαπαντή, ακολουθώντας τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά. Αναφέρεται ο Ευαγγελισμός (Α, Β, Γ, Δ), η επίσκεψη της εγκύου Παρθένου στην Ελισάβετ (Ε), οι αμφιβολίες του Ιωσήφ (Ζ), η προσκύνηση των ποιμένων (Η) και των Μάγων (Θ, Ι, Κ), η Υπαπαντή (Μ) και η φυγή στην Αίγυπτο (Λ), η οποία είναι η μόνη που έχει ως πηγή το απόκρυφο πρωτευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.
Οι τελευταίοι δώδεκα (Ν-Ω) αποτελούν το θεολογικό ή δογματικό μέρος, στο οποίο ο μελωδός αναλύει τις βαθύτερες θεολογικές και δογματικές προεκτάσεις της Ενανθρώπισης του Κυρίου και το σκοπό της, που είναι η σωτηρία των πιστών.
Ο μελωδός βάζει στο στόμα του αρχαγγέλου, του εμβρύου Προδρόμου, των ποιμένων, των μάγων και των πιστών τα 144 συνολικά «Χαῖρε», τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο, που αποτελούν ποιητικό εμπλουτισμό του χαιρετισμού του Γαβριήλ («Χαῖρε Κεχαριτωμένη»), που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. α΄ 28).
Στα μοναστήρια, αλλά και στη σημερινή ενορία και παλαιότερα κατά τα διάφορα Τυπικά, υπάρχουν και άλλα λειτουργικά πλαίσια για την ψαλμωδία του ύμνου. Η ακολουθία του όρθρου, του εσπερινού, της παννυχίδος ή μιας ιδιόρρυθμης Θεομητορικής Κωνσταντινουπολιτικής ακολουθίας, την πρεσβεία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σε ένα ορισμένο σημείο της κοινής ακολουθίας γίνεται μια παρεμβολή. Ψάλλεται ο κανών της Θεοτόκου και ολόκληρο ή τμηματικά το κοντάκιο και οι οίκοι του Ακαθίστου.
Ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέθηκε με τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, προφανώς, εξ αιτίας ενός άλλου καθαρώς λειτουργικού λόγου. Μέσα στην περίοδο της Νηστείας εμπίπτει πάντοτε η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είναι η μόνη μεγάλη γιορτή, που λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Τεσσαρακοστής, στερείται προεορτίων και μεθεορτίων. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη έρχεται να καλύψει η ψαλμωδία του Ακαθίστου, τμηματικά κατά τα απόδειπνα των Παρασκευών και ολόκληρος κατά το Σάββατο της Ε΄ εβδομάδας. Το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο είναι μέρες που μαζί με την Κυριακή είναι οι μόνες μέρες των εβδομάδων των Νηστειών, κατά τις οποίες επιτρέπεται ο γιορτασμός χαρμόσυνων γεγονότων, και στις οποίες, μετατίθενται οι γιορτές της εβδομάδας. Σύμφωνα με ορισμένα Τυπικά, ο Ακάθιστος Ύμνος ψαλλόταν πέντε μέρες πριν τη γιορτή του Ευαγγελισμού και κατά άλλα τον όρθρο της μέρας της γιορτής.
Ἄγγελος πρωτοστάτης,
οὐρανόθεν ἐπέμφθη,
εἰπεῖν τῇ Θεοτόκω τὸ Χαῖρε·
καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ,
σωματούμενόν σε θεωρῶν, Κύριε,
ἐξίστατο καὶ ἵστατο,
κραυγάζων πρὸς Αὐτὴν τοιαῦτα·
Χαῖρε, δ’ ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει,
χαῖρε, δι’ ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει.
Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις,
χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀθρωπίνοις λογισμοῖς,
χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,
χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον,
χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι’ ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,
χαῖρε, δι’ ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Βλέπουσα ἡ Ἁγία,
ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ,
φησὶ τῷ Γαβριὴλ θαρσαλέως·
τὸ παράδοξόν σου τῆς φωνῆς,
δυσπαράδεκτόν μου τῇ ψυχῇ φαίνεται·
ἀσπόρου γὰρ συλλήψεως,
τὴν κύησιν πὼς λέγεις κράζων·
Ἀλληλούια.
Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι,
ἡ Παρθένος ζητοῦσα,
ἐβόησε πρὸς τὸν λειτουργοῦντα·
ἐκ λαγόνων ἁγνῶν,
υἷον πῶς ἔσται τεχθῆναι δυνατόν;
λέξον μοι.
Πρὸς ἥν ἐκεῖνος ἔφησεν ἐν φόβῳ,
πλὴν κραυγάζων οὕτω·
Χαῖρε, βουλῆς ἀπορρήτου μύστις,
χαῖρε, σιγῆς δεομένων πίστις.
Χαῖρε, τῶν θαυμάτων Χριστοῦ τὸ προοίμιον,
χαῖρε, τῶν δογμάτων αὐτοῦ τὸ κεφάλαιον.
Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι’ ἧς κατέβη ὁ Θεός,
χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν.
Χαῖρε, τὸ τῶν Ἀγγέλων πολυθρύλητον θαῦμα,
χαῖρε, τὸ τῶν δαιμόνων πολυθρήνητον τραῦμα.
Χαῖρε, τὸ φῶς ἀρρήτως γεννήσασα,
χαῖρε, τὸ πῶς μηδένα διδάξασα.
Χαῖρε, σοφῶν ὑπερβαίνουσα γνῶσιν,
Χαῖρε, πιστῶν καταυγάζουσα φρένας.
Χαῖρε, Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Δύναμις τοῦ Ὑψίστου,
ἐπεσκίασε τότε,
πρὸς σύλληψιν τῇ Ἀπειρογάμω·
καὶ τὴν εὔκαρπον ταύτης νηδύν,
ὡς ἀγρὸν ὑπέδειξεν ἡδὺν ἅπασι,
τοῖς θέλουσι θερίζειν σωτηρίαν,
ἐν τῷ ψάλλειν οὕτως·
Ἀλληλούια.
Ἔχουσα θεοδόχον,
ἡ Παρθένος τὴν μήτραν,
ἀνέδραμε πρὸς τὴν Ἐλισάβετ.
Τὸ δὲ βρέφος ἐκείνης εὐθὺς ἐπιγνόν,
τὸν ταύτης ἀσπασμὸν ἔχαιρε,
καὶ ἅλμασιν ὡς ἄσμασιν,
ἐβόα πρὸς τὴν Θεοτόκον·
Χαῖρε, βλαστοῦ ἀμάραντου κλῆμα,
χαῖρε, καρποῦ ἀκήρατου κτῆμα.
Χαῖρε, γεωργὸν γεωργοῦσα φιλάνθρωπον,
χαῖρε, φυτουργὸν τῆς ζωῆς ἠμῶν φύουσα,
Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν,
χαῖρε, τράπεζα βαστάζουσα εὐθηνίαν ἱλασμῶν.
Χαῖρε, ὅτι λειμῶνα τῆς τρυφῆς ἀναθάλλεις,
χαῖρε, ὅτι λιμένα τῶν ψυχῶν ἑτοιμάζεις.
Χαῖρε, δεκτὸν πρεσβείας θυμίαμα,
χαῖρε, παντός τοῦ κόσμου ἐξίλασμα.
Χαῖρε, Θεοῦ πρὸς θνητοὺς εὐδοκία,
χαῖρε, θνητῶν πρὸς Θεὸν παρρησία.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων,
λογισμῶν ἀμφιβόλων,
ὁ σώφρων Ἰωσὴφ ἐταράχθη·
πρὸς τὴν ἄγαμόν σὲ θεωρῶν,
καὶ κλεψίγαμον ὑπονοῶν Ἄμεμπτε·
μαθὼν δέ σου τὴν σύλληψιν,
ἐκ Πνεύματος Ἁγίου,
ἔφη·
Ἀλληλούια.
Ἤκουσαν oἱ ποιμένες,
τῶν Ἀγγέλων ὑμνούντων,
τὴν ἔνσαρκον Χριστοῦ παρουσίαν·
καὶ δραμόντες ὡς πρὸς ποιμένα,
θεωροῦσι τοῦτον ὡς ἀμνὸν ἄμωμον,
ἐν γαστρὶ τῆς Μαρίας βοσκηθέντα,
ἥν ὑμνοῦντες εἶπον·
Χαῖρε, Ἀμνοῦ καὶ Ποιμένος Μῆτερ,
χαῖρε, αὐλὴ λογικῶν προβάτων.
Χαῖρε, ἀοράτων ἐχθρῶν ἀμυντήριον,
χαῖρε, Παραδείσου θυρῶν ἀνοικτήριον.
Χαῖρε, ὅτι τὰ οὐράνια συναγάλλεται τῇ γῇ,
χαῖρε, ὅτι τὰ ἐπίγεια συγχορεύει οὐρανοῖς.
Χαῖρε, τῶν Ἀποστόλων τὸ ἀσίγητον στόμα,
χαῖρε, τῶν Ἀθλοφόρων τὸ ἀνίκητον θάρσος.
Χαῖρε, στερρὸν τῆς πίστεως ἔρεισμα,
χαῖρε, λαμπρὸν τῆς Χάριτος γνώρισμα.
Χαῖρε, δι’ ἧς ἐγυμνώθη ὁ Ἅδης,
χαῖρε, δι’ ἧς ἐνεδύθημεν δόξαν.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Θεοδρόμον ἀστέρα,
θεωρήσαντες Μάγοι,
τῇ τούτου ἠκολούθησαν αἴγλῃ·
καὶ ὡς λύχνον κρατοῦντες αὐτόν,
δι’ αὐτοῦ ἠρεύνων κραταιὸν Ἄνακτα,
καὶ φθάσαντες τὸν ἄφθαστον,
ἐχάρησαν αὐτῷ βοῶντες·
Ἀλληλούια.
Ἴδον παῖδες Χαλδαίων,
ἐν χερσὶ τῆς Παρθένου,
τὸν πλάσαντα χειρὶ τοὺς ἀνθρώπους·
καὶ Δεσπότην νοοῦντες αὐτόν,
εἰ καὶ δούλου μορφὴν ἔλαβεν,
ἔσπευσαν τοῖς δώροις θεραπεῦσαι,
καὶ βοῆσαι τῇ Εὐλογημένῃ·
Χαῖρε, ἀστέρος ἀδύτου Μήτηρ,
χαῖρε, αὐγὴ μυστικῆς ἡμέρας.
Χαῖρε, τῆς ἀπάτης τὴν κάμινον σβέσασα,
χαῖρε, τῆς Τριάδος τοὺς μύστας φωτίζουσα.
Χαῖρε, τύραννον ἀπάνθρωπον ἐκβαλοῦσα τῆς ἀρχῆς,
χαῖρε, Κύριον φιλάνθρωπον ἐπιδείξασα Χριστόν.
Χαῖρε, ἡ τῆς βαρβάρου λυτρουμένη θρησκείας,
χαῖρε, ἢ τοῦ βορβόρου ρυομένη τῶν ἔργων.
Χαῖρε πυρὸς προσκύνησιν παύσασα,
χαῖρε, φλογὸς παθῶν ἀπαλλάττουσα.
Χαῖρε, πιστῶν ὁδηγὲ σωφροσύνης,
χαῖρε, πασῶν γενεῶν εὐφροσύνη.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Κήρυκες θεοφόροι,
γεγονότες οἱ Μάγοι,
ὑπέστρεψαν εἰς τὴν Βαβυλῶνα,
ἐκτελέσαντές σου τὸν χρησμόν,
καὶ κηρύξαντές σε τὸν Χριστὸν ἅπασιν,
ἀφέντες τὸν Ἡρώδην ὡς ληρώδη,
μὴ εἰδότα ψάλλειν·
Ἀλληλούια.
Λάμψας ἐν τῇ Αἰγύπτῳ,
φωτισμὸν ἀληθείας ἐδίωξας,
τοῦ ψεύδους τὸ σκότος·
τὰ γὰρ εἴδωλα ταύτης Σωτήρ,
μὴ ἐνέγκαντά σου τὴν ἰσχὺν πέπτωκεν,
οἱ τούτων δὲ ρυσθέντες,
ἐβόων πρὸς τὴν Θεοτόκον·
Χαῖρε, ἀνόρθωσις τῶν ἀνθρώπων,
χαῖρε, κατάπτωσις τῶν δαιμόνων.
Χαῖρε, τὴν ἀπάτης τὴν πλάνην πατήσασα,
χαῖρε, τῶν εἰδώλων τὴν δόξαν ἐλεγξασα.
Χαῖρε, θάλασσα ποντίσασα Φαραὼ τὸν νοητόν,
χαῖρε, πέτρα ἡ ποτίσασα τοὺς διψῶντας τὴν ζωὴν.
Χαῖρε, πύρινε στῦλε ὁδηγῶν τοὺς ἐν σκότει,
χαῖρε, σκέπη τοῦ κόσμου πλατυτέρα νεφέλης.
Χαῖρε, τροφὴ τοῦ μάνα διάδοχε,
χαῖρε, τρυφῆς ἁγίας διάκονε.
Χαῖρε, ἡ γῆ τῆς ἐπαγγελίας,
χαῖρε, ἐξ ἧς ρέει μέλι καὶ γάλα.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Μέλλοντος Συμεῶνος,
τοῦ παρόντος αἰῶνος,
μεθίστασθαι τοῦ ἀπατεῶνος,
ἐπεδόθης ὡς βρέφος αὐτῷ,
ἀλλ’ ἐγνώσθης τούτω καὶ Θεὸς τέλειος·
διόπερ ἐξεπλάγη σου τὴν ἄρρητον σοφίαν,
κράζων·
Ἀλληλούια.
Νέαν ἔδειξε κτίσιν,
ἐμφανίσας ὁ Κτίστης,
ἡμῖν τοῖς ὑπ’ αὐτοῦ γενομένοις·
ἐξ ἀσπόρου βλαστήσας γαστρός,
καὶ φυλάξας ταύτην,
ὥσπερ ἦν ἄφθορον,
ἵνα τὸ θαῦμα βλέποντες,
ὑμνήσωμεν αὐτὴν βοῶντες·
Χαῖρε, τὸ ἄνθος τῆς ἀφθαρσίας,
χαῖρε, τὸ στέφος τῆς ἐγκρατείας.
Χαῖρε, ἀναστάσεως τύπον ἐκλάμπουσα,
χαῖρε, τῶν Ἀγγέλων τὸν βίον ἐμφαίνουσα.
Χαῖρε, δένδρον ἀγλαόκαρπον, ἐξ οὗ τρέφονται πιστοί,
χαῖρε, ξύλον εὐσκιόφυλλον, ὑφ’ οὗ σκέπονται πολλοί.
Χαῖρε, κυοφοροῦσα ὁδηγὸν πλανωμένοις,
χαῖρε, ἀπογεννῶσα λυτρωτὴν αἰχμαλώτοις.
Χαῖρε, Κριτοῦ δικαίου δυσώπησις,
χαῖρε, πολλῶν πταιόντων συγχώρησις.
Χαῖρε, στολὴ τῶν γυμνῶν παρρησίας,
χαῖρε, στοργὴ πάντα πόθον νικῶσα.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Ξένον τόκον ἰδόντες,
ξενωθῶμεν τοῦ κόσμου, τὸν νοῦν εἰς οὐρανὸν μεταθέντες·
διὰ τοῦτο γὰρ ὁ ὑψηλὸς Θεός,
ἐπὶ γῆς ἐφάνη ταπεινὸς ἄνθρωπος·
βουλόμενος ἑλκύσαι πρὸς τὸ ὕψος,
τοὺς αὐτῷ βοώντας·
Ἀλληλούια.
Ὅλως ἦν ἐν τοῖς κάτω,
καὶ τῶν ἄνω οὐδόλως ἀπῆν,
ὁ ἀπερίγραπτος Λόγος·
συγκατάβασις γὰρ θεϊκή,
οὐ μετάβασις τοπικὴ γέγονε,
καὶ τόκος ἐκ Παρθένου θεολήπτου,
ἀκουούσης ταῦτα·
Χαῖρε, Θεοῦ ἀχωρήτου χώρα,
χαῖρε, σεπτοῦ μυστηρίου θύρα.
Χαῖρε, τῶν ἀπίστων ἀμφίβολον ἄκουσμα,
χαῖρε, τῶν πιστῶν ἀναμφίβολον καύχημα.
Χαῖρε, ὄχημα πανάγιον τοῦ ἐπὶ τῶν Χερουβείμ,
χαῖρε, οἴκημα πανάριστον τοῦ ἐπὶ τῶν Σεραφείμ.
Χαῖρε, ἡ τἀναντία εἰς ταὐτὸ ἀγαγοῦσα,
χαῖρε, ἡ παρθενίαν καὶ λοχείαν ζευγνῦσα.
Χαῖρε, δι’ ἧς ἐλύθη παράβασις,
χαῖρε, δι’ ἧς ἠνοίχθη παράδεισος.
Χαῖρε, ἡ κλεὶς τῆς Χριστοῦ βασιλείας,
χαῖρε, ἐλπὶς ἀγαθῶν αἰωνίων.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Πᾶσα φύσις Ἀγγέλων,
κατεπλάγη τὸ μέγα,
τῆς σῆς ἐνανθρωπήσεως ἔργον·
τὸν ἀπρόσιτον γὰρ ὡς Θεόν,
ἐθεώρει πᾶσι προσιτὸν ἄνθρωπον,
ἡμῖν μὲν συνδιάγοντα,
ἀκούοντα δὲ παρὰ πάντων οὕτως·
Ἀλληλούια.
Ρήτορας πολυφθόγγους,
ὡς ἰχθύας ἀφώνους,
ὁρῶμεν ἐπὶ σοὶ Θεοτόκε·
ἀποροῦσι γὰρ λέγειν,
τὸ πῶς καὶ Παρθένος μένεις,
καὶ τεκεῖν ἴσχυσας·
ἡμεῖς δὲ τὸ μυστήριο ν θαυμάζοντες,
πιστῶς βοῶμεν·
Χαῖρε, σοφίας Θεοῦ δοχεῖον,
χαῖρε, προνοίας αὐτοῦ ταμεῖον.
Χαῖρε, φιλοσόφους ἀσόφους δεικνύουσα,
χαῖρε, τεχνολόγους ἀλόγους ἐλέγχουσα.
Χαῖρε, ὅτὶ ἐμωράνθησαν οἱ δεινοὶ συζητηταί,
χαῖρε, ὅτι ἐμαράνθησαν οἱ τῶν μύθων ποιηταί.
Χαῖρε, τῶν Ἀθηναίων τὰς πλοκὰς διασπῶσα,
χαῖρε, τῶν ἁλιέων τὰς σαγήνας πληροῦσα.
Χαῖρε, βυθοῦ ἀγνοίας ἐξέλκουσα,
χαῖρε, πολλοὺς ἐν γνώσει φωτίζουσα.
Χαῖρε, ὁλκὰς τῶν θελόντων σωθῆναι,
χαῖρε, λιμὴν τῶν τοῦ βίου πλωτήρων.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Σῶσαι θέλων τὸν κόσμον,
ὁ τῶν ὅλων κοσμήτωρ,
πρὸς τοῦτον αὐτεπάγγελτος ἦλθε·
καὶ ποιμὴν ὑπάρχων ὡς Θεός,
δι’ ἡμᾶς ἐφάνη καθ’ ἡμᾶς ἄνθρωπος·
ὁμοίῳ γὰρ τὸ ὅμοιον καλέσας,
ὡς Θεὸς ἀκούει·
Ἀλληλούια.
Τεῖχος εἶ τῶν παρθένων,
Θεοτόκε Παρθένε,
καὶ πάντων τῶν εἰς σὲ προστρεχόντων.
Ὁ γὰρ τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῆς γῆς,
κατεσκεύασέ σε ποιητής, Ἄχραντε,
οἰκήσας ἐν τῇ μήτρα σου,
καὶ πάντας σοι προσφωνεῖν διδάξας·
Χαῖρε, ἡ στήλη τῆς παρθενίας,
χαῖρε, ἡ πύλη τῆς σωτήριας.
Χαῖρε, ἀρχηγὲ νοητῆς ἀναπλάσεως,
χαῖρε, χορηγὲ θεϊκῆς ἀγαθότητος.
Χαῖρε, σὺ γὰρ ἀνεγέννησας τοὺς συλληφθέντας αἰσχρῶς,
χαῖρε, σὺ γὰρ ἐνουθέτησας τοὺς συληθέντας τὸν νοῦν.
Χαῖρε, ἡ τὸν φθορέα τῶν φρενῶν καταργοῦσα,
χαῖρε, ἡ τὸν σπορέα τῆς ἁγνείας τεκοῦσα.
Χαῖρε, παστάς ἀσπόρου νυμφεύσεως,
χαῖρε, πιστοὺς Κυρίῳ ἁρμόζουσα.
Χαῖρε, καλὴ κουροτρόφε παρθένων,
χαῖρε, ψυχῶν νυμφοστόλε ἁγίων.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Ὕμνος ἅπας ἡττᾶται,
συνεκτείνεσθαι σπεύδων,
τῷ πλήθει τῶν πολλῶν οἰκτιρμῶν σου·
ἰσαρίθμους γὰρ τῇ ψάμμῳ ὠδάς,
ἂν προσφέρωμέν σοι, Βασιλεῦ ἅγιε,
οὐδὲν τελοῦμεν ἄξιον,
ὧν δέδωκας ἡμῖν τοῖς σοὶ βοῶσιν·
Ἀλληλούια.
Φωτοδόχον λαμπάδα,
τοῖς ἐν σκότει φανεῖσαν,
ὁρῶμεν τὴν ἁγίαν Παρθένον·
τὸ γὰρ ἄυλον ἅπτουσα φῶς,
ὁδηγεῖ πρὸς γνῶσιν θεϊκὴν ἅπαντας,
αὐγῇ τὸν νοῦν φωτίζουσα,
κραυγῇ δὲ τιμωμένη ταῦτα·
Χαῖρε, ἀκτὶς νοητοῦ ἡλίου,
χαῖρε, βολὶς τοῦ ἀδύτου φέγγους.
Χαῖρε, ἀστραπὴ τὰς ψυχὰς καταλάμπουσα,
χαῖρε, ὡς βροντὴ τοὺς ἐχθροὺς καταπλήττουσα.
Χαῖρε, ὅτι τὸν πολύφωτον ἀνατέλλεις φωτισμόν,
Χαῖρε, ὅτι τὸν πολύρρυτον ἀναβλύζεις ποταμόν.
Χαῖρε, τῆς κολυμβήθρας ζωγραφοῦσα τὸν τύπον,
χαῖρε, τῆς ἁμαρτίας ἀναιροῦσα τὸν ρύπον.
Χαῖρε, λουτὴρ ἔκπλυνων συνείδησιν,
χαῖρε, κρατὴρ κιρνῶν ἀγαλλίασιν.
Χαῖρε, ὀσμὴ τῆς Χριστοῦ εὐωδίας,
χαῖρε, ζωὴ μυστικῆς εὐωχίας.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Χάριν δοῦναι θελήσας,
ὀφλημάτων ἀρχαίων,
ὁ πάντων χρεωλύτης ἀνθρώπων,
ἐπεδήμησε δι’ἑαυτοῦ,
πρὸς τοὺς ἀποδήμους τῆς αὐτοῦ Χάριτος·
καὶ σχίσας τὸ χειρόγραφον,
ἀκούει παρὰ πάντων οὕτως·
Ἀλληλούια.
Ψάλλοντές σου τὸν τόκον,
ἀνυμνοῦμέν σε πάντες,
ὡς ἔμψυχον ναόν, Θεοτόκε.
Ἐν τῇ σῇ γὰρ οὶκήσας γαστρί,
ὁ συνέχων πάντα τῇ χειρὶ Κύριος,
ἡγίασεν, ἐδόξασεν, ἐδίδαξε βοᾶν σοὶ πάντας·
Χαῖρε, σκηνὴ τοῦ Θεοῦ καὶ Λόγου,
χαῖρε, Ἁγία ἁγίων μείζων.
Χαῖρε, κιβωτὲ χρυσωθεῖσα τῷ Πνεύματι,
χαῖρε, θησαυρὲ τῆς ζωῆς ἀδαπάνητε.
Χαῖρε, τίμιον διάδημα βασιλέων εὐσεβῶν,
χαῖρε, καύχημα σεβάσμιον ἱερέων εὐλαβῶν.
Χαῖρε, τῆς Ἐκκλησίας ὁ ἀσάλευτος πύργος,
χαῖρε, τῆς Βασιλείας τὸ ἀπόρθητον τεῖχος.
Χαῖρε, δι’ ἧς ἐγείρονται τρόπαια,
χαῖρε, δι’ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι.
Χαῖρε, χρωτὸς τοῦ ἐμοῦ θεραπεία,
χαῖρε, ψυχῆς τῆς ἐμῆς σωτηρία.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.
Ὦ πανύμνητε Μῆτερ,
ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων ἁγίων,
ἁγιώτατον Λόγον·
δεξαμένη γὰρ τὴν νῦν προσφοράν,
ἀπὸ πάσης ρῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας,
καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως,
τοὺς σοὶ βοῶντας·
Ἀλληλούια.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τὸ προσταχθὲν μυστικῶς λαβὼν ἐν γνώσει, ἐν τῇ σκηνῇ τοῦ Ἰωσὴφ σπουδῇ ἐπέστη, ὁ ἀσώματος λέγων τῇ Ἀπειρογάμω· ὁ κλίνας ἐν καταβάσει τοὺς οὐρανούς, χωρεῑται ἀναλλοιώτως ὅλος ἐν σοι· Ὃν καὶ βλέπων ἐν μήτρᾳ σου, λαβόντα δούλου μορφήν, ἐξίσταμαι κραυγάζων σοι· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· ἀλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε.
Μεγαλυνάριον
Ὕμνοις ἐν αΰπνοις οἱ εὐσεβεῖς, ἀκαθίστῳ στάσει, ἀνυμνοῦμεν πανευλαβῶς, τὴν πρὸς τὸν λαόν σου, θερμήν σου προστασίαν, Παρθένε Θεοτόκε, ἡμῶν βοήθεια.
-
Ζώδια3 έτη ago
Το αδύνατο σημείο του κάθε ζωδίου: Οι αδυναμίες άντρων και γυναικών, βάση ζωδίου
-
Ζώδια2 έτη ago
Όλο το χρήμα πάνω τους: Ευχάριστα νέα για αυτά τα 4 Ζώδια, θα βγάλουν πολλά λεφτά το 2023
-
Ζώδια3 έτη ago
Τα 3 ζώδια που είναι οι χειρότεροι (άντρες) σύντροφοι
-
Ζώδια3 έτη ago
Αιώνια Νεότητα: “Τα 5 Ζώδια που Ο Χρόνος Δεν Καταφέρνει να Αγγίξει”
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor 5 διαρροή: Διώχνει και τον Τάκη Καραγκούνια η παραγωγή
-
Ζώδια3 έτη ago
Αν σου κάνει αυτές τις ερωτήσεις σημαίνει πως είναι πραγματικά ερωτευμένος
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor 5 spoiler : Αποβάλλεται από το ριάλιτι η Σταυρούλα Χρυσαειδή. Την έπιασαν με κινητό ,επικοινωνεί καθημερινά με το αγόρι της
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor 5 διαρροή: Σούσουρο με Ασημίνα Χατζηανδρέου και συμπαίκτη της! Τους έπιασε στα πράσα η παραγωγή
-
Ζώδια2 έτη ago
Λεφτά με το τσουβάλι μέχρι τις 5 Μαρτίου: Αυτά είναι τα 3 ζώδια που θα έχουν τεράστια επιτυχία στα οικονομικά και ερωτικά τους
-
Ζώδια3 έτη ago
5 Ξεκάθαρα Σημάδια ότι σε Γουστάρει Τpελά. Αν κάνει το 4, Πεθαίvει για Σένα.
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor 5 spoiler: Ανακοινώνει το ΤΕΛΟΣ ο Γιώργος Λιανός στους παίκτες την Κυριακή
-
Ζώδια2 έτη ago
Κακά μαντάτα για 3 ζώδια: Θα περάσουν δύσκολα τα Χριστούγεννα, δραματική προειδοποίηση για «μαύρες» γιορτές
-
Survivor 53 έτη ago
Survivor διαρροή: Έδιωξε η παραγωγή την Αθηνά. Δεν έφυγε οικειοθελώς!
-
Survivor 52 έτη ago
Καταγγελία από παίκτρια Survivor – «Δεν ψηφίζει ο κόσμος – Κάνουν συμφωνίες με Ατζούν»
-
Ζώδια2 έτη ago
Το αδύνατο σημείο του κάθε ζωδίου: Οι αδυναμίες αντρών και γυναικών
-
Ζώδια5 έτη ago
Τα 5 ζώδια που «κατεβάζουν ρολά» εύκολα και δεν νιώθουν τίποτα
-
Ζώδια1 έτος ago
Η Αφροδίτη στο Λέοντα για 4 ολόκληρους μήνες. Τα 5 ζώδια που θα ζήσουν μεγάλες στιγμές
-
Ζώδια2 έτη ago
Τους χαμογέλασε η τύχη, δεν θα χορταίνουν λεφτά: Τα 5 ζώδια που θα δουν τη ζωή τους να αλλάζει για πάντα
-
Ζώδια2 έτη ago
«Μπαγιόκο» από Κώστα Λεφάκη: Ρέει το χρήμα για Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια1 έτος ago
Ατελείωτη ευτυχία από τη Λίτσα Πατέρα: Αυτό το ζώδιο θα βιώσει τις κορυφαίες του στιγμές οικονομικά και ερωτικά για το 2023
-
Ζώδια2 έτη ago
Έρχονται «μαύρα» Χριστούγεννα: Δραματική προειδοποίηση για αυτά τα 3 Ζώδια, θα περάσουν δύσκολα στις γιορτές
-
Ζώδια3 έτη ago
Όταν μια γυναίκα σταματάει να αγαπάει έναν άνδρα συμβαίνουν αυτά τα 9 πράγματα
-
Ενημέρωση2 έτη ago
Πάτρα: «Η γυναίκα μου είναι τρελή»: Ο Ηλιάδης “καίει” τον Μάνο Δασκαλάκη (video)
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor spoiler 10/06: Αποχωρεί οικειοθελώς η Ασημίνα Χατζηανδρέου, 3 βδομάδες πριν το μεγάλο φινάλε
-
Γυναίκα5 έτη ago
6 γυναικεία χαρακτηριστικά στα οποία κανένας άντρας δεν αντιστέκεται
-
Ζώδια2 έτη ago
Τύχη, ευημερία και χρήματα: 5 Ζώδια που θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο τα επόμενα 8 χρόνια
-
Ζώδια2 έτη ago
Λεφτά με το τσουβάλι: Τα καλύτερα νέα για αυτά τα 4 Ζώδια, θα γεμίσει η τσέπη τους με χρήματα το 2023
-
Ενημέρωση2 έτη ago
Ξεκλειδώνουν το γρίφο: Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Πισπιρίγκου
-
Ζώδια1 έτος ago
Τα τρία ζώδια που θα ζήσουν «χρυσό» καλοκαίρι – Τα λεφτά θα… πέφτουν βροχή
-
Ζώδια2 έτη ago
«Aμόκ» από Λίτσα Πατέρα: Δpαματική πpoειδoποίηση για 6 Ζώδια, έρχονται δύσκολες ώρες τον Σεπτέμβρη
-
Ζώδια2 έτη ago
Τους χαμογελάει η τύχη: Τα 3 ζώδια που θα έχουν τεράστια επιτυχία ως 26 Φεβρουαρίου στον οικονομικό και ερωτικό τομέα
-
Ζώδια2 έτη ago
Φήμη, δόξα και πολύ χρήμα: Ευχάριστα νέα για αυτά τα 3 Ζώδια, θα έχουν τεράστια επιτυχία το 2023
-
Ζώδια2 έτη ago
Στο στόχαστρο Τοξότες, Αιγόκεροι και 2 ακόμα ζώδια – Η Λίτσα Πατέρα προβλέπει μεγάλα προβλήματα
-
Ζώδια1 έτος ago
Μεγάλη ανατροπή: Η τύχη αλλάζει για Ζυγούς και άλλα δύο ζώδια – Θα βρουν το άλλο τους μισό μέχρι τα μέσα Απριλίου
-
Ζώδια2 έτη ago
«Αυτοκτονία» από Κώστα Λεφάκη: Αδιέξοδες καταστάσεις για Ταύρους, Τοξότες και…
-
Ζώδια2 έτη ago
Λίτσα Πατέρα: Χρεωκοπία για Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια5 έτη ago
Τα 3 ζώδια «φίδια» -Εκτοξεύουν κακία και προσβάλλουν
-
Ζώδια2 έτη ago
Λίτσα Πατέρα: Οι πρώην «ξαναχτυπούν» Ταύρους, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια5 έτη ago
Aυτά είναι τα τρία κορίτσια του ζωδιακού που έχουν υψηλή αίσθηση του στυλ
-
Ζώδια2 έτη ago
Αλλάζει τα δεδομένα ο Κώστας Λεφάκης: Ξεκινά μια νέα ζωή για Ταύρους, Παρθένους και άλλα 4 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
“Σεισμός” από τον Κώστα Λεφάκη για Ταύρους, Παρθένους, Ζυγούς και 2 ακόμη ζώδια
-
Ζώδια1 έτος ago
Γκρίνια από το πρωί μέχρι το βράδυ: Οι 3 χειρότερες γκρινιάρες του ζωδιακού που δεν τις αντέχει κανένας
-
Ζώδια2 έτη ago
«Μπουρίνι» από Λίτσα Πατέρα: Οικονομική κατάρρευση για Κριούς, Ζυγούς και…
-
Ζώδια2 έτη ago
Κρούει το «καμπανάκι» η Λίτσα Πατέρα: Συναγερμός για Διδύμους, Ιχθύες και 3 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Κώστας Λεφάκης: Τραυματικό τέλος στον Νοέμβριο για Διδύμους, Παρθενους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια3 έτη ago
Αυτά είναι τα ζώδια που δεν αγαπούν ποτέ στη ζωή τους
-
Ζώδια9 μήνες ago
Θα σας κάτσει «λαχείο»: Αν είστε σε αυτά τα 3 ζώδια, έρχονται «χρυσές» μέρες μέχρι 13/2
-
Ζώδια1 έτος ago
Έρχεται η πρώτη Πανσέληνος του Καλοκαιριού – Χτυπά Διδύμους, Παρθένους, Τοξότες και…
-
Ζώδια2 έτη ago
Κώστας Λεφάκης: Εβδομάδα φωτιά με την Σελήνη στον Ταύρο να «καίει» Σκορπιούς, Αιγόκερους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια3 έτη ago
Τι τύπο γυναίκας αναζητά κάθε άντρας ανάλογα με το ζώδιο του
-
Ζώδια2 έτη ago
Κριός, Καρκίνος και… 3 ζώδια στην κόλαση! Καμπανάκι από την Λίτσα Πατέρα
-
Ζώδια2 έτη ago
«Βόμβα» στο τέλος του 2022 από τη Λίτσα Πατέρα: Ένα «βήμα» από τον χωρισμό μες στο Δεκέμβριο Καρκίνοι, Σκορπιοί και άλλο ένα ζώδιο
-
Ζώδια1 έτος ago
Η χειρότερη μέρα του χρόνου. Η σημερινή έκλειψη σελήνης αλλάζει τα πάντα για αυτά τα πέντε ζώδια
-
Survivor 52 έτη ago
Survivor 5 spoiler: Έξω φρενών ο Σ Σχίζας. Ζήτησε να αποχωρήσει από το παιχνίδι
-
Ζώδια2 έτη ago
Προβλέπεται πολύ δύσκολος ΜΑΙΟΣ γι’ αυτά τα ζώδια
-
Ζώδια3 έτη ago
Ο μήνας γέννησής σου δείχνει την «αχίλλειο πτέρνα» σου
-
Ζώδια1 έτος ago
Όλα τούμπα προς το καλύτερο λέει η Λίτσα Πατέρα: Καλά νέα για 3 Ζώδια, λεφτά και νέες σχέσεις
-
Χωρίς κατηγορία2 έτη ago
Ο ουρανός… σφοντύλι από τη Βάσια Μαυράκη: Δε θα σηκώσουν κεφάλι μέχρι την αρχή του 2023 Ταύροι, Υδροχόοι και άλλο ένα ζώδιο
-
Ζώδια5 έτη ago
Αυτά τα ζώδια μπορούν να «δουν» τι σκέφτεσαι και νιώθεις!
-
Ζώδια3 έτη ago
5 τύποι γυναίκας που δεν γουστάρουν οι άντρες
-
Ζώδια2 έτη ago
«Ουράνιο σοκ» από τη Λίτσα Πατέρα: Ξαφνικός έρωτας για Ιχθύες και 2 ακόμη ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Δράμα από τη Λίτσα Πατέρα: Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για Ταύρους, Λέοντες και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
«Μαύρο» Σαββατοκύριακο Χριστουγέννων για Καρκίνος, Λέοντες κι άλλα 2 ζώδια! Αστρολογικές προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη
-
Ζώδια2 έτη ago
Κώστας Λεφάκης – Προειδοποίηση για Ταύρους, Κριούς, Αιγόκερους και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Είναι το κάρμα σας: Αυτά είναι τα ζώδια από τα οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε
-
Ζώδια2 έτη ago
«Σφυροκόπημα» από Λίτσα Πατέρα: Η Σελήνη στο Λέοντα φέρνει λεφτά σε Ταύρους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια9 μήνες ago
«Κλείνει σπίτια» η πανσέληνος του Δεκεμβρίου: Έρχονται μαύρες μέρες για 3 ζώδια με την «Ψυχρή Σελήνη»
-
Ζώδια2 έτη ago
Λίτσα Πατέρα: Το παρελθόν επιστρέφει μαζί με πρώην για Ταύρους, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια5 έτη ago
Προσοχή: Τέσσερα ζώδια που περιμένουν πολλές φουρτούνες μέχρι το 2020!
-
Ζώδια2 έτη ago
Δώστε προσοχή: Τα τρία ζώδια που θα πλουτίσουν – Έρχονται λαμπρές μέρες
-
Ζώδια2 έτη ago
Χριστούγεννα μες στα «μέλια»: Τα 3 ζώδια που θα γνωρίσουν τον μεγάλο τους έρωτα μέχρι τις γιορτές
-
Ζώδια5 έτη ago
3 γυναίκες του ζωδιακού που φοβίζουν περισσότερο τους άντρες!
-
Ζώδια10 μήνες ago
Σμάρω Σωτηράκη: Χρυσό το 2024 – Ο νέος χρόνος φέρνει τύχη και πλούτο σε Δίδυμους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Aυτές τις τρεις γυναίκες του ζωδιακού δεν τις ξεπερνούν ποτέ οι άντρες
-
Ζώδια2 έτη ago
«Μαύρο» Σαββατοκύριακο για Καρκίνους, Λέοντες και…: 3 ζώδια στο στόχαστρο από τον Κώστα Λεφάκη!
-
Ζώδια2 έτη ago
«Ολοκληρωτική πτώση» από Λίτσα Πατέρα: Έρχεται κατάρρευση για Ταύρους και άλλα 3 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Αγαπημένοι Κριοί και… συλλυπητήρια – Επεισοδιακός ο Φεβρουάριος για αυτά τα δυο ζώδια σύμφωνα με τον Κώστα Λεφάκη
-
Ζώδια1 έτος ago
«Καθώς ο Σεπτέμβριος ξεκινά…» – Αυτά είναι τα πιο τυχερά ζώδια της εβδομάδας σύμφωνα με τον Λεφάκη
-
Ζώδια1 έτος ago
Άση Μπήλιου: Ανατροπές και επιστροφές συντρόφων από το παρελθόν φέρνει η Νέα Σελήνη
-
Ζώδια2 έτη ago
“Κατραπακιά” από την Βάσια Μαυράκη – “Μαύρα” Χριστούγεννα για Αιγόκερους και 3 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Τα 2+1 ζώδια που θα δουν την ερωτική τους ζωή να «εκτοξεύεται στα ουράνια» αυτή την εβδομάδα
-
Ζώδια2 έτη ago
«Θησαυρός» από Κώστα Λεφάκη: Έρχεται πλούτος για Λέοντες, Ζυγούς και άλλα 2 ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
«Ερωτική ανάταση» από τη Λίτσα Πατέρα: Νέα δεδομένα στη ζωή Διδύμων, Παρθένων και 2 ακόμη ζωδίων
-
Ζώδια1 έτος ago
Μοιράζουν χρήμα Άση Μπήλιου, Λίτσα Πατέρα, Κώστας Λεφάκης και Βίκυ Παγιατάκη: Τα 5 ζώδια που θα πλουτίσουν
-
Ζώδια2 έτη ago
«Έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας»: Τα 2+1 ζώδια που θα βγάλουν περισσότερα χρήματα το νέο έτος
-
Ζώδια10 μήνες ago
Έρχεται φαρμακερή Πανσέληνος και 1 συγκεκριμένο ζώδιο θα περάσει δύσκολα σύμφωνα με τον Κώστα Λεφάκη
-
Ζώδια11 μήνες ago
Η Λίτσα Πατέρα στέλνει σοβαρή προειδοποίηση σε 1 ζώδιο “Πραγματοποιείται πανσέληνος/έκλειψη Σελήνης στον…»
-
Ζώδια2 έτη ago
Βάσια Μαυράκη – Σαρωτικές αλλαγές το 2023 – “Καμπανάκι” για Λέοντες, Παρθένους και 2 ακόμα ζώδια
-
Ζώδια1 έτος ago
Χιλιάδες ευρώ στην τσέπη: Τρελό χρήμα και μεγάλοι έρωτες για αυτά τα 4 Ζώδια, σύμφωνα με την Άση Μπήλιου
-
Ζώδια2 έτη ago
Συναγερμός από την αστρολόγο Βίκυ Παγιατάκη “Εφιάλτης” για 2 ζώδια
-
Ζώδια1 έτος ago
Κώστας Λεφάκης: Μηνιαίες Προβλέψεις Απριλίου 2023 για όλα τα ζώδια
-
Ζώδια10 μήνες ago
Κερδίζουν το λαχείο, γίνονται εκατομμυριούχοι: 3 Ζώδια που είναι πιθανό να πιάσουν τον 1ο λαχνό τη νέα χρονιά
-
Ζώδια2 έτη ago
Οικονομική αβεβαιότητα από τη Λίτσα Πατέρα: Αυτά τα 2 ζώδια θα ζήσουν πολύ ζόρικες καταστάσεις
-
Ζώδια3 έτη ago
Άμυνα Ερωτευμένου άντρα. Πώς θα καταλάβεις ότι την έχει πατήσει μαζί σου
-
Ζώδια7 μήνες ago
«Φωνάζει» η τύχη τους από χιλιόμετρα – Λεφτά με την σέσουλα φέρνει ο Κώστας Λεφάκης για 3 και μόνο ζώδια
-
Ζώδια2 έτη ago
Αβάσταχτος πόνος πριν φύγει αυτός ο μήνας – Συναγερμός για ένα και μόνο ζώδιο
-
Ζώδια5 έτη ago
6 συνδυασμοί ζωδίων για ζευγάρια που δεν χωρίζουν ποτέ.
-
Ζώδια5 έτη ago
Τα 3 ζώδια που έχουν το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» και είναι πιο τυχερά από όλα τα άλλα.
-
Ζώδια2 έτη ago
Χαλάει τα σχέδια των ζωδίων η Λίτσα Πατέρα: Σαββατοκύριακο με αναποδιές για Κριούς, Καρκίνους και…
-
Ζώδια2 έτη ago
Δραματικές ώρες για Διδύμους και άλλα τρία ζώδια: Οι 4 του ζωδιακού που θα περάσουν «μαύρο» Φεβρουάριο
You must be logged in to post a comment Login