Connect with us

Θρησκεία

6 Σεπτεμβρίου 2019 16:00

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ Γαβριήλ Και Τα Τάγματα Των Αγγέλων

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ: Ποιοί είναι; Τι σημαίνουν τα ονόματά τους; Πότε Γιορτάζουν; Ποιοί είναι οι Αρχάγγελοι των Αγγελικών Ταγμάτων;

Στην Αγία Γραφή συχνά γίνεται λόγος για τους αγγέλους. Κατά τον Πρόκλο Κωνσταντινουπόλεως, το όνομα Μιχαήλ ερμηνεύεται ως «Δύναμις Θεού» και Γαβριήλ σημαίνει «άνθρωπος Θεού». Για το λόγο αυτό και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ υπηρέτησε με μοναδικό τρόπο την ενσάρκωση του Θεανθρώπου.

Οι άγγελοι είναι δημιουργήματα του Θεού. Σε σχέση με τους ανθρώπους είναι ανώτεροι στη γνώση, απαλλαγμένοι από τα πάθη, άυλοι και ασώματοι, όχι όμως απολύτως γιατί παντογνώστης, απαθής, άυλος, ασώματος, πανταχού παρών είναι μόνον ο Θεός. Είναι δεύτερα φώτα νοερά, τα οποία λαμβάνουν το φωτισμό τους από το πρώτο και άναρχο φως, το Θεού.

Στο χριστιανισμό είναι πνευματοϋλικές υπάρξεις λεπτόσωμες και επιτελούν το έργο της δόξας και του ύμνου του Θεού. Συχνά προς ωφέλεια των ανθρώπων έρχονται σε επαφή με αυτούς. Στην παράδοση μας έχει σχηματιστεί η εικόνα της ύπαρξης των αγγέλων ως νεανίες με φτερά αλλά και ιεροπρέπεια, με τη μορφή ενός επουράνιου στρατεύματος.

Διαβάστε ακόμα:   Τι συμβολίζει το Φωτοστέφανο στις Αγιογραφίες;

Αρχάγγελοι των Αγγελικών Ταγμάτων
Χωρίζονται και κατατάσσονται σε τάγματα με ξεχωριστά ονόματα.
Τα εννέα αγγελικά τάγματα είναι:

Άγγελοι
Αρχάγγελοι
Αρχές
Εξουσίες
Δυνάμεις
Θρόνοι
Κυριότητες
Χερουβείμ
Σεραφείμ

Γνωστότεροι από αυτούς είναι οι Αρχιστράτηγοι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τους Αρχιστράτηγους Μιχαήλ και Γαβριήλ τους αποκαλούμε και Ταξιάρχες και την εορτή τους των Ταξιαρχών. Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Οι Γιορτές Των Αρχαγγέλων
Πολλές είναι οι εορτές που είναι αφιερωμένες στους αγγέλους.

Δευτέρα ημέρα αφιερωμένη στα τάγματα των Ουράνιων Δυνάμεων
26 Μαρτίου η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ
8 Νοεμβρίου η Σύναξη των Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ
11 Ιουνίου η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ «εν τω Άδειν»
6 Σεπτεμβρίου το Θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στους Κολοσσούς της Φρυγίας, το εν Χώναις

Προστατευτική Δράση των Αρχαγγέλων
Πλήθος διηγήσεων της προστατευτικής δράσης των Αρχαγγέλων και ιδιαίτερα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ διασώζονται σε διάφορες περιοχές.

Αίγιο – Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Κοντά στο Αίγιο υπάρχει η Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Καύχημα της Μονής είναι τα «Άχραντα Πάθη» που έχουν θαυματουργικές ιδιότητες.

Διαβάστε ακόμα:   Παναγία Μου Σε Ευχαριστώ Από Τα Βάθη Της Καρδιάς Μου!

Λέσβος – Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Στη Μυτιλήνη στο χωριό Μανταμάδες (Ταξιάρχης Μανταμάδου) υπάρχει το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εκεί φυλάσσεται μια ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία έχει πλαστεί από λάσπη, που έγινε από χώμα και από το αίμα των μοναχών μαρτύρων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν στην περιοχή κατά την τουρκοκρατία. Τον Αρχάγγελο έπλασε ο μοναδικός μοναχός που επέζησε από τη σφαγή. Είναι από τα μεγαλύτερα πανελλήνια προσκυνήματα που διαρκώς θαυματουργεί.

Στην είσοδο της μονής βρίσκεται και η ολόσωμη εικόνα του Αρχαγγέλου, η οποία ενώ είναι τοιχογραφία, θαυματουργικά είχε εξαφανιστεί κατά τις ημέρες της εθνικής κρίσης στην Κύπρο το 1963 και εμφανίστηκε ξανά με τη λήξη των γεγονότων.

Λέσβος – Χωριό Ταξιάρχης
Στη Λέσβο επίσης υπάρχει και ολόκληρο χωριό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, το χωριό Ταξιάρχης, όπου και η φερώνυμη εκκλησία, στην οποία μπορεί να δει κανείς το αποτύπωμα στο μαρμάρινο δάπεδο της εκκλησίας, ανάμνηση του θαύματος που συνέβη εκεί παλιότερα. Όταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με τη θαυματουργική παρουσία του διέσωσε μια μοναχή την οποία καταδίωκαν οι Τούρκοι.

Διαβάστε ακόμα:   «Εξομολόγηση» χωρίς εξομολόγηση: «Μια ευχή για να κοινωνήσω»

Σύμη – Μοναστήρι του Πανορμίτη
Τον Ταξιάρχη ακόμη τιμούν με μεγάλη ευλάβεια στη Σύμη της Δωδεκανήσου, όπου και το μοναστήρι του Πανορμίτη, όπως έτσι τον ονομάζουν εκεί. Πολλά θαύματα αποδίδονται και εκεί στον Αρχάγγελο. Με τους Αρχαγγέλους και την προστασία τους συνδέεται ιδιαίτερα η Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.