Connect with us

Σκεψεις

Θέλει κότσια να σε μαζεύεις την σωστή στιγμή και να φεύγεις.

Published

on

Περπατάω αμέριμνη κατά μήκος της παραλιακής. Φυσάει αλλά καθόλου δεν με απασχολεί. Τις λατρεύω τις βόλτες στη θάλασσα. Η Μύρια λέει πως το περπάτημα δίπλα από το υγρό στοιχείο την βοηθάει πολύ στο πρόβλημα που έχει με τις ημικρανίες. Εμένα πάλι η θάλασσα με ηρεμεί αλλά και με ταξιδεύει. Είναι και μια πλανεύτρα αυτή…

Advertisement

Τυχεροί οι άνθρωποι που ζούνε σε παραλιακές πόλεις. Προσωπικά δεν μπορώ να με φανταστώ σε μια πόλη δίχως κύμα, αλμύρα και ιώδιο. Απολαμβάνοντας τη βόλτα μου, έχω πάντα το κινητό στο χέρι και την κάμερα ανοιχτή. Δεν ξέρεις ποτέ τί μπορεί να πιάσει το μάτι σου. Ότι και να ‘ναι δεν θέλω να το χάσω.
Δύο κοπέλες μου φαίνεται πως κάνουν γιόγκα στην αποβάθρα. Είναι καθισμένες οκλαδόν με την πλάτη ολόισια, τον λαιμό τεντωμένο και το βλέμμα στο απέραντο μπλε. Ένας τύπος βολτάρει με το ποδήλατο πάνω στην ξύλινη εξέδρα. Μια γιαγιά, με μακρύ παλτό και μαντήλα στα μαλλιά κάθεται σκεφτική σε ένα παγκάκι. Κάνω μερικά κλικ και προχωρώ.

Κάτι υπάρχει γραμμένο στην άμμο. Ξεχωρίζω μια καρδιά τρυπημένη προκλητικά μ’ ένα βέλος και λίγο πιο δεξιά γράμματα. Πλησιάζω. «Μακριά από αγόρια»!
Κάνω εικόνα στο μυαλό μου. Μια πληγωμένη γυναικεία φιγούρα χαράζει με κλαράκι το βρεγμένο χώμα . Πρέπει να έχει βλέμμα θλιμμένο , ίσως να έχει θυμό, να νοιώθει πίκρα και απογοήτευση μέσα της.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

Χμ,αγόρια και όχι άντρες σκέφτομαι. Μειδιάζω ολοκληρώνοντας το παζλ της εικόνας μου. Η γυναικεία φιγούρα μου φανερώνει πάνω κάτω την ηλικία της.
«Είσαι μικρή ακόμα» σκέφτομαι. Έχεις πολλή δρόμο ακόμα μπροστά σου, θα πέσεις και θα σηκωθείς ακόμα ουκ ολίγες φορές, θα ριχτείς αλλά και θα ριχτούν άλλοι για πάρτη σου στα πατώματα, θα ερωτευτείς ξανά, θα πετάξεις στους εφτά ουρανούς και θα γκρεμοτσακιστείς στα τάρταρα και θα πεις “Μακριά από άντρες, καλύτερα μόνη μου, δεν ασχολούμαι πια, εγώ με τις σχέσεις τελείωσα, τα κατεβάζω τα ρολά”, ξανά και ξανά.

Θα τα πεις μικρή μου και θα τα εννοείς. Για μια στιγμή, για ένα διάστημα. Θα τα πεις αλλά θα τα ξεχάσεις, όταν έρθει ο καιρός. Θα το δεις. Γιατί έτσι πάει το παιγνίδι. Γιατί έτσι παίζονται στον έpωτα οι παρτίδες. Η ζωή δεν είναι ρόδινη, ποτέ δεν ήταν. Θα τα φας τα μούτρα σου. Θα πληγωθείς αλλά και θα πληγώσεις. Μέχρι να μάθεις. Να μάθεις να μετράς τους ανθρώπους, να μάθεις να μετράς τί πραγματικά αξίζει και τί όχι, τί στο καλό κουμπώνει καλύτερα με το μέσα σου. Αυτό το μέσα της γυναίκας, το τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς, ακόμα και εσύ η ίδια.
Θέλουν κότσια οι έρωτες μωρό μου. Θέλει κότσια να τα δώσεις όλα, να χαθείς. Όπως θέλει και κότσια μια μέρα να σηκωθείς και να φύγεις.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια
Advertisement

Να ξέρεις να σε μαζεύεις και να φεύγεις μικρή, όταν ο έpωτας τελειώνει. Να κλείνεις την πόρτα πίσω σου ήρεμα και μαλακά. Να φεύγεις χωρίς να κάνεις θόρυβο και να παίρνεις στις αποσκευές σου μόνο τα καλά. Να προχωράς μέχρι να βρεις αυτό που σε περιμένει. Αυτόν που σε περιμένει. Αυτόν που θα σε αγαπά για αυτό που είσαι αλλά και για όλα αυτά που δεν είσαι. Θα έρθει η μέρα, θα το δεις…

Στρίβω ένα τσιγάρο, το καπνίζω και κοιτάω τη θάλασσα. Χαμογελώ. Συνεχίζω τη βόλτα μου, έχοντας το κινητό στο χέρι και την κάμερα ανοιχτή. Δεν ξέρεις ποτέ τί μπορεί να πιάσει το μάτι σου… και ότι και να ‘ναι δεν θέλω διάολε να το χάσω. Δεν θέλω!

Γράφει η Ιωάννα Πιτσιλή

Πηγη loveletters.gr

Continue Reading

Σκεψεις

Ο «λίγος» άνθρωπος ποτέ δε θα εκτιμήσει το «πολύ» που του έδωσες

Published

on

Γράφει η Λία Ευαγγελίδου

Υπάρχουν άνθρωποι που ζηλεύουν τις λιακάδες, που απέκτησες με τόσο κόπο, σε παρασύρουν στη βροχή τους και σε αφήνουν εκεί, κλέβοντας τον δικό σου φως από τον κόσμο σου. Ζηλεύουν τη δύναμη να παλεύεις με κάθε αντιξοότητα που προκύπτει. Καραδοκούν να σβήσουν το γέλιο από τα χείλη σου, λες και τους το έκλεψες. Φθονούν που κάθε εμπόδιο το κάνεις σκαλοπάτι για να ανέβεις. Χρησιμοποιούν τα δικά σου πόδια, μέχρι να μπορέσουν να σταθούν στα δικά τους. Αδυνατούν να αναπνεύσουν μόνοι τους, και προσπαθούν μέσα από σένα να πάρουν ζωή, κλέβοντας τις δικές σου ανάσες.

Κι εσύ… Παρόλο που στο διάβα σου συνάντησες τέτοιους ανθρώπους, δεν τους κάκιωσες. Τους άπλωσες το χέρι να κρατηθούν. Τους έδωσες τον ώμο σου να ακουμπήσουν τις λύπες και τα βάρη τους. Τους έδωσες πολλές φορές το φιλί της ζωής, δίνοντας πνοή από την πνοή σου, να τους επαναφέρεις στη ζωή. Τους άνοιξες την καρδιά σου, να μπουν μέσα να νιώσουν την αγάπη. Τους άφησες να δουν το μεγαλείο ψυχής, που κρύβεις μέσα σου.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

Εκείνοι… Πίστεψαν πως σε λύγισαν. Νόμισαν πως θα γίνουν δυνατότεροι, μόλις σε γονατίσουν. Θέλησαν να σκοτώσουν την ψυχή σου, μα δεν τα κατάφεραν. Εκμεταλλεύτηκαν την αγάπη, τη δοτικότητα και την καλοσύνη σου. Παρερμήνευσαν την ανέχεια σου με αδυναμία.

Advertisement

Ξέχασαν… Πως λατρεύεις να χορεύεις στην βροχή. Πως σαν γονατίζεις είναι για λίγο. Πως γουστάρεις να γκρεμίζεις ξανά και ξανά ό,τι δεν σου αρέσει, μέχρι να τα κάνεις όλα όπως θες. Το πείσμα σου να ξεκινάς πάλι από το μηδέν, όσες φορές κι αν χρειαστεί.

Κρίμα… Γιατί άγγιξαν την αγάπη, μα δεν την κράτησαν. Γιατί θα παραμείνουν στο σκοτάδι της ψυχής τους. Γιατί με ξένα φτερά δεν πέταξε ποτέ κανείς. Γιατί με δανεικές ανάσες κάνεις δεν έζησε πολύ. Γιατί στο τέλος θα μείνουν συμβιβασμένοι στο λίγο τους, γιατί το πολύ που τους δόθηκε το πέταξαν. Δεν μπορείς να κρατήσεις κακία σε τέτοιους ανθρώπους. Απλά τους λυπάσαι!

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

[loveletters.gr]

Continue Reading

Σκεψεις

Η Επιστήμη Μίλησε! Τα Μωρά Ανταποδίδουν Το Χαμόγελο Της Μαμάς Τους…Συνειδητά!

Published

on

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να βλέπεις το πρώτο χαμόγελο του μωρού σου. Καταλαβαίνετε ποιο εννοούμε: εκείνο το ντροπαλό μειδίαμα που σου λιώνει την καρδιά και μετά από λίγο χάνεται, μόνο και μόνο για να επιστρέψει ξανά στα ξαφνικά. Είναι λες και το μωρό μας το κάνει συνειδητά για να μας φτιάξει τη διάθεση.
Τα μωρά ανταποδίδουν το χαμόγελο της μαμάς τους…συνειδητά!

Advertisement


Και αυτό ακριβώς υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα μωρά χαμογελούν επίτηδες στην μαμά τους, γιατί περιμένουν ότι θα τους το ανταποδώσουν και εκείνες. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για να δεθούν ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 13 μωρά μεταξύ 4-17 εβδομάδων μαζί με τις μητέρες τους. Οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν η μητέρα και το μωρό χαμογελάνε μεταξύ τους, αλλά και όταν δεν το κάνουν. Στη συνέχεια, εξέτασαν τι συμβαίνει μόνο όταν χαμογελάει η μητέρα ή μόνο το μωρό. Για να βρουν τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς εφάρμοσαν τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ρομποτική, την ψυχολογία, αλλά και τον προγραμματισμό.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά ανταπέδιδαν το χαμόγελο της μαμάς τους, μόνο όταν εκείνες τους χάριζαν ένα χαμόγελο. Αντίθετα αν εκείνες ήταν γενικά χαμογελαστές, χωρίς να εστιάζουν σε εκείνα, τα μικρά δεν ανταπέδιδαν το χαμόγελο. Ήθελαν δηλαδή την απόλυτη προσοχή τους

Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του μιμητισμού. Από πολύ μικρή ηλικία έχουν κοφτερή αντίληψη και, όταν βλέπουν την μητέρα τους να είναι ευτυχισμένη όταν τα κοιτάζει, προσπαθούν να την μιμηθούν.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης συμφωνούν ότι, αν και το αναλυθέν δείγμα μητέρων και μωρών ήταν πολύ μικρό, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ σημαντικά-διότι μπαίνουμε στα αχαρτογράφητα εδάφη για το πώς επικοινωνούν τα μωρά με τους γονείς τους.
από Ιόλη Πολύζου | 16 Οκτ 2019

Continue Reading

Σκεψεις

Η πραγματική δύναμη της γυναίκας κρύβεται στην αγάπη της

Published

on

Από κορίτσι σε γυναίκα και από κόρη σε ερωμένη, σύζυγο, μάνα και γιαγιά. Ένας ολόκληρος κύκλος που έχει να μας διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες, να μοιραστεί δεκάδες ρόλους και να μας εκμυστηρευθεί ευαίσθητα μυστικά.

Advertisement

Η γυναίκα που ονειρεύεται, παλεύει, προσπαθεί. Η γυναίκα που φροντίζει, εργάζεται, διεκδικεί και πετυχαίνει. Η γυναίκα που γελάει, αγκαλιάζει και θρηνεί. Η γυναίκα που γεννά. Η γυναίκα που ενίοτε την αδικούν, κακοποιείται ή την εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα που, ό,τι κι αν γίνεται, ό,τι κι αν της συμβαίνει, δεν ξεχνά να συγχωρεί και να αγαπά. Κι αυτή είναι η δύναμή της.

Η πραγματική δύναμη της γυναίκας κρύβεται στην αγάπη της

Η γυναίκα απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια πως αγαπά πρώτα και κύρια τον εαυτό της. Απαίτησε ισότητα και σεβασμό, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και ίσα δικαιώματα. Πάλεψε για να μπορεί να λέει ελεύθερα τη γνώμη της, να εργάζεται, να σπουδάζει, να μεγαλώνει όπως νομίζει τα παιδιά της, να γίνεται καλύτερη.

Δεν ξέρω εάν τα πετύχει όλα αυτά στο μέγιστο. Καλά καλά δεν ξέρω εάν κάποιες φορές, στην προσπάθειά της να κατακτήσει το δίκιο της, έχασε το μέτρο και παρεξηγήθηκε. Δεν σας κρύβω πως, πολλές φορές θύμωσα με την ακραία συμπεριφορά μας. Ένιωσα λίγη μπροστά σε άγουρες φωνές που ήθελαν όλο και πιο πολλά. Στο βάθος, όμως, κατανοώ ότι η καταπίεση τόσων αιώνων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

Μέσα στον τελευταίο χρόνο συνέβησαν πολλά που είχαν στο επίκεντρο την γυναικεία φύση μας. Βγήκαν στην επιφάνεια συμπεριφορές σεξιστικές και κακοποιητικές εναντίον της ενώ ακούστηκαν ιστορίες για γυναίκες θύματα της οικονομικής κρίσης. Η αντίδρασή της υπήρξε έντονη και η φωνή της αντήχησε σε όλη την υφήλιο ενωμένη και ισχυρή. Πάλεψε ξανά για έναν κόσμο ισότητας και ευημερίας, στον οποίο θα μπορούν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια τα παιδιά της.

Και, παρά τα ελαττώματά της, εκεί βρίσκεται το μεγαλείο της: πως ξέρει να αγαπά και να φροντίζει τα παιδιά της. Πολλές φορές υποχωρεί ή υπομένει. Άλλοτε, πάλι, ορθώνει το ανάστημά της και αγωνίζεται. Όποια κι αν είναι η συμπεριφορά της, όμως, ξεκινά κι ολοκληρώνεται στο ότι η φύση της έδωσε το προνόμιο να γεννά. Να αφήνει το αποτύπωμά της εις τους αιώνες των αιώνων. Να επιθυμεί και να αποζητά το καλύτερο δυνατό για τις γενιές που ακολουθούν.

«Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων» μας είπε κάποτε ο Γκάντι. Ένα απόσταγμα σοφίας που, όσοι έχουν αγαπήσει πραγματικά, μπορούν να αντιληφθούν το νόημα και την αλήθεια του. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που όμοιό του δεν υπάρχει. Εμπεριέχει αποδοχή και κατανόηση, όρια και ελευθερία, δάκρυα χαράς μα και απελπισίας. Η αγάπη αντέχει στα «όχι» που θα ακούσει, ανοίγει διάπλατα τα χέρια της για να παρηγορήσει, χαμογελά για να στηρίξει, κι αν χρειαστεί, μένει μονάχη στη σιωπή.

Διαβάστε ακόμα:   «Γολγοθάς» και μετά το Πάσχα από τη Βίκυ Παγιατάκη: Σε οικονομική δυσπραγία Καρκίνοι και άλλα 4 ζώδια

Η αγάπη είναι γένους θηλυκού και όχι τυχαία, αφού ξεκινάει από εμάς την ώρα που θα φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί. Εκείνο μας εμπνέει και μας διδάσκει το ομορφότερο πράγμα του κόσμου: την αγνή αγάπη που είναι και η πηγαία δύναμή μας.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.