Connect with us

ζωα

Ελλάδα: Πρώτη φορά σκύλοι και γάτες κάνουν παρέα σε ηλικιωμένους σε Μονάδα Φροντίδας

Published

on

Mετά από δύο χρόνια έρευνας, το σωματείο Δράση για την Ψυχική Υγεία, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο και το Pets.gr, υλοποιούν το πρόγραμμα θεραπείας με κατοικίδια και τα οφέλη του, με το συντονισμό του Σωτήρη Παπαχρόνη, ιδιοκτήτη της μονάδας.

To πρόγραμμα του Pet Therapy, πραγματοποιείται από το 2014 στο Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο, με την επίβλεψη της κυρίας Ίλιας Θεοτοκά, κλινικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας, πρόεδρο του σωματείου Δράση για την Ψυχική Υγεία, με τους σκύλους και τις γάτες – θεραπευτές του Pets.gr, ειδικά εκπαιδευμένους για τον σκοπό, από την ιδιοκτήτρια τους Μαρίνα Λυμπεροπούλου. Ο κύριος Μιχάλης Φλαράκος είναι ο επίσημος κτηνίατρος του προγράμματος, που παρακολουθεί τους σκύλους θεραπευτές.

Advertisement

H θεραπευτική δύναμη των κατοικίδιων για τους ηλικιωμένους μπορεί να προσφέρει πολλά, ειδικότερα σε όσους βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τα κατοικίδια είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να μειώσουν κατά πολύ το στρες, ενώ παράλληλα βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης, αυξάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, τη φυσική δραστηριότητα και τους βοηθούν να μάθουν.

Τα κατοικίδια προσφέρουν άυλη περιουσία. Οι σκύλοι και τα άλλα κατοικίδια ζουν για το τώρα, δεν τα απασχολεί το αύριο και το αύριο μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό για έναν ηλικιωμένο. Έχοντας ένα κατοικίδιο, με την έννοια του «τώρα», μπορεί να είναι πολύ κατευναστικό για τον άνθρωπο.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα κατοικίδια μειώνουν το επίπεδο της κατάθλιψης και ελαττώνουν τη μοναχικότητα.
Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια του Αιγινητείου Νοσοκομείου Δρ. Ίλια Θεοτοκά, τα κατοικίδια μας βοηθούν ψυχολογικά με πολλούς τρόπους, όπως:

• Προσφέρουν αγάπη, χωρίς να κάνουν τη σχέση σύνθετη και με ιδιαίτερα προβλήματα.

• Αυξάνουν το αίσθημα της υπευθυνότητας και μέσω αυτού μπορούμε να γίνουμε και πιο υπεύθυνοι με τον εαυτό μας. Παράλληλα, νιώθουμε χρήσιμοι, φροντίζοντας ένα ζώο και το αίσθημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους.

• Συμβάλλουν στη σωματική μας άσκηση, γιατί μας αναγκάζουν να κινούμαστε, να περπατάμε κλπ.

Advertisement

• Βοηθούν στο να έχουμε μια καθημερινή ρουτίνα, που βοηθά τους ηλικιωμένους αλλά και όλους μας να είμαστε ενεργοί, αποτελούν παρέα και συντροφιά σε μοναχικές στιγμές.

• Βοηθούν στο να αναπτύξουμε κοινωνικές σχέσεις, εφόσον πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας, λόγω του κατοικιδίου μας.

Η φυσική επαφή με το ζώο μας κάνει καλό, μας προσφέρει κάποια συναισθηματική κάλυψη και παράλληλα μας ηρεμεί, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αλλά και το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι του Pets.gr προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ευρωπαϊκό Οικοτροφείο στο Νέο Ψυχικό από το 2014 όταν εκπαιδεύονταν ακόμα, ενώ παράλληλα έχουν προσφέρει υπηρεσίες και σε σχολεία της περιοχής σε μικρά και σε μεγάλα παιδιά.

Πηγή: https://www.psychiko24.gr/

Continue Reading

ζωα

Κανένας Δεν Έχει Το Δικαίωμα Να Με Χτυπάει! Θα Με Υπερασπιστείς;

Published

on

«Η έλλειψη βίας οδηγεί στην υπέρτατη ηθική που είναι και ο σκοπός όλης της εξέλιξης.

Μέχρι να σταματήσουμε να κάνουμε κακό στα ζώα, είμαστε ακόμα απολίτιστοι».

Thomas A. Edison

Χρήση βίας, αυστηρών τιμωριών, πνιγμοί, βασανισμοί, παραμέληση και εγκατάλειψη ακόμα και δηλητηρίαση με φόλες αποτελούν ορισμένες μορφές αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά των ζώων και συγκεκριμένα κατοικιδίων που σημειώνονται στη χώρα μας καθώς και στο εξωτερικό, οι οποίες, δυστυχώς, αυξάνονται καθημερινά.

Advertisement

Η κακοποίηση των ζώων δεν είναι κάτι που αγγίζει μόνο τους φιλόζωους και όσους αγαπάνε τα ζώα. Προκαλεί το κοινό αίσθημα κάθε πράξη βίας και θα πρέπει να λαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από τους αρμόδιους για πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, η κακοποίηση ζώων συνδέεται σχεδόν πάντα με άτομα που πράττουν μία σειρά άλλων εγκλημάτων όπως κατοχή ή εμπορία ναρκωτικών, οπλοφορία, κακοποίηση ανηλίκων, βιασμοί, δολοφονίες κ.α.

Η σύνδεση της κακοποίησης ζώων και άλλων εγκληματικών συμπεριφορών έχει αναγνωριστεί πολύ πριν την εξέλιξη των κοινωνικών επιστημών. Το 1871, ο W. Hogarth στο έργο του »Τα 4 στάδια της κακοποίησης» εμφάνιζε στο πρώτο στάδιο ένα παιδί που βασανίζει ένα σκύλο ενώ στο τέταρτο στάδιο το παιδί πλέον έχει μεγαλώσει και εμφανίζεται απαγχονισμένο ως τιμωρία για κάποια δολοφονία που διέπραξε.

Επιπλέον, εδώ και πολλά χρόνια η κακοποίηση ζώων αναγνωριζόταν ως σημάδι παθολογίας των πιο βίαιων παραβατών. Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες και δολοφόνοι στην ιστορία έχουν παρελθόν κακοποίησης ζώων.

Για παράδειγμα, ο Jeffrey Dahmer όταν ήταν μικρός κάρφωνε κεφάλια σκύλων και γατιών σε πασάλλους ενώ ο Theodore Bundy που σκότωσε περίπου 30 ανθρώπους, όταν ήταν παιδί έβλεπε τον παππού του να βασανίζει κάποια ζώα.

Οι βίαιες πράξεις κατά των ζώων αναγνωρίζονται ως δείκτες κάποιας ψυχικής νόσου που δεν περιορίζεται στα ζώα.

Advertisement

«Όποιος έχει θεωρήσει στη ζωή του κάποιο ζωντανό ον ως ανάξιο ζωής, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθειμια μέρα που να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ζωή είναι άχρηστη,» είχε επισημάνει ο ανθρωπιστής Albert Schweitzer.

Η μακρά ιστορία του συγκεκριμένου φαινομένου μας επιβεβαιώνει ότι δεν αποτελεί απλά αποτέλεσμα κάποιας μικρής διάσπασης της προσωπικότητας αλλά ένα σύμπτωμα βαθυάς διαταραχής καθώς έρευνες στον τομέα της ψυχολογίας και της εγκληματολογίας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν πράξεις βίας εναντίον των ζώων, δεν σταματούν εκεί.

Το ψυχολογικό προφίλ όσων ασκούν βία σε ζώα, δεν διαφέρει από εκείνο αυτών που ασκούν βία σε ανθρώπους. Συνήθως είναι υπερβολικά ανασφαλείς, νευρικοί και ευέξαπτοι, με υπέρμετρο εγωισμό και χαμηλή αυτοεκτίμηση, με βίαια ξεσπάσματα ανεξέλεγκτου θυμού.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι πιθανό να υπήρξαν κακοποιημένα παιδιά. Μεγάλωσαν χωρίς να μάθουν την έννοια του σεβασμού της ζωής κάθε όντος, στα πλαίσια οικογενειών όπου κυριαρχούσαν η βία και ο παραλογισμός.

Συνήθως, ο γονιός που κακοποιεί ζώο αποτελεί (λανθασμένο) πρότυπο για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τη βία ως μέσο ελέγχου και επιβολής στους άλλους ανθρώπους μέσα στο σπίτι. Η κακοποίηση παιδιών και ζώων είναι δείγμα προσπάθειας επιβολής,εξουσίας και ελέγχου.

Η κακοποίηση ζώων είναι βασικά ένα έγκλημα εξουσίας-ελέγχου. Το πρώην «θύμα» όταν ενηλικιώνεται έχει τρεις βασικές επιλογές, είτε παραμένει θύμα και θεωρεί φυσιολογικό να γίνεται αποδέκτης οποιασδήποτε μορφής βίας, είτε ταυτίζεται με τον θύτη και εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους σε κάθε επαφή και σχέση του, ή γίνεται θεραπευτής, επιδιώκοντας τη λύτρωση μέσα από την αλλαγή των δεδομένων που έχει βιώσει.

Παράλληλα, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν την αγάπη και να την εκφράσουν σε οποιονδήποτε, στον ίδιο τους τον εαυτό, στον συνάνθρωπό τους, στα ζώα. Η βίαιη συμπεριφορά τους γενικεύεται και εκφράζεται σε όλους και σε όλα όσα τους περιβάλλουν είτε έμψυχα είτε άψυχα.

Advertisement

Πολύ συχνά παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, είναι οι «νταήδες», οι «σκληροί», που εμπλέκονται εύκολα σε καβγάδες. Ενώ μέσα τους κρύβονται κακοφορμισμένες πληγές, το εξωτερικό τους προσωπείο είναι αυτό του οργισμένου τιμωρού.

Αν οι ίδιοι δεν το θελήσουν, δεν είναι εύκολο να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν τη βίαιη συμπεριφορά τους. Το μόνο που θέλουν είναι να εκφράσουν με οποιονδήποτε τρόπο την εσωτερική οργή και θυμό που έχει συσσωρευτεί μέσα τους και τους εμποδίζει να ζήσουν, να χαρούν.

Το μόνο που επιδιώκουν είναι να μεταδώσουν στο θύμα τους ένα αίσθημα φόβου θεωρώντας ότι έτσι κατοχυρώνουν τον σεβασμό προς τον εαυτό τους.

Τα άτομα που έχουν κακοποιήσει ζώα θα πρέπει να παρακολουθούνται άμεσα από ειδικούς ψυχικής υγείας και να γίνεται μια συνεχής αξιολόγηση της κατάστασής τους για ένα επαρκές χρονικό διάστημα.

Αυτό όχι μόνο θα προστατεύσει τα ζώα που θα βρεθούν μπροστά τους στο μέλλον, αλλά και τους ανθρώπους ή ακόμη και τους ίδιους τους τους εαυτούς!

Δεν αρκεί να “πέφτουμε από τα σύννεφα” όταν κάποιος γνωστός για τον οξύθυμο χαρακτήρα του κακοποιήσει ή σκοτώσει ένα αθώο πλάσμα και σίγουρα δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τα πλάσματα-θύματα σε σημαντικά και ασήμαντα ανάλογα με το αν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος ή όχι.

Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε τις πρώιμες ενδείξεις στην συμπεριφορά του και να τον καταγγέλλουμε όσο είναι καιρός.

Πηγη

 

Continue Reading

ζωα

Σκύλος δεν παραδέχεται πως είναι ένοχος αλλά το πρόσωπο του λέει άλλα.

Published

on

“Daisy, εσύ το έφαγες αυτό;” ρωτάει ο ιδιοκτήτης καθώς η γλυκιά σκυλίτσα κάνει την ανήξερη.

“Εσύ το τράβηξες από τον τοίχο;” συνεχίζει ο ιδιοκτήτης καθώς η Daisy μυρίζει τα αποδεικτικά στοιχεία και μετά κοιτά αλλού κάνοντας την κινέζα. Μήπως το “αδίκημα” δεν ήταν στα πατουσάκια της και υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από πίσω; Κύριοι και κυρίες ένορκοι, ζητώ την ετυμηγορία σας!

#1

Advertisement

Advertisement

Πηγη

Continue Reading

ζωα

Δεν Θα Σε Αφήσω Ποτέ Και Για Τίποτα Θα Γεράσουμε Μαζί…

Published

on

Η μικρή τριχωτή μπάλα που αναστάτωνε το σπίτι με τις φάρσες και τις σκανδαλιές της, έχει πια μεγαλώσει. Η υπερκινητικότητα και ο ενθουσιασμός που μας προκάλεσαν γέλιο αλλά και οργή κάποιες φορές, έχουν τώρα αντικατασταθεί από την ηρεμία και τον ύπνο.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, άρχισε να μεγαλώνει, να γερνάει. Τα τρεχαλητά έγιναν πιο σπάνια, λιγότερο μακρινά.

Η ζωντάνια και η τρέλα χάθηκαν, έμεινε το χτύπημα της ουράς για να εκφράσει ο φίλος μας την χαρά του, αφήνοντας έναν χαρακτήρα λίγο γκρινιάρη, γιατί ο σύντροφός μας δεν έχει πλέον τις ίδιες δυνατότητες όπως παλιά, έχει όμως την ανάγκη να νιώθει την αγάπη μας και το χέρι μας στο κεφάλι του, για να συνεχίσει την ζωή του με την βοήθειά μας.

Advertisement

Πότε πρόλαβε να γεράσει;

Δίπλα μας, οι σκύλοι φαίνεται πως ζουν πολύ γρήγορα και αναπόφευκτα δεν μπορούμε να επωφελούμαστε για πάντα από την τρελή ζωτικότητα της νεαρής τους ηλικίας. Βαδίζοντας προς την 3η ηλικία, με όλες τις αλλαγές στο σώμα και τον χαρακτήρα τους, χρειάζονται περισσότερο ενδιαφέρον από εμάς όταν γερνούν και φροντίζουν να μας το δείχνουν.

Το πόσο γέρασε ο σκύλος μας, εξαρτάται από τη ράτσα και το μέγεθός του. Ο μέσος όρος της ζωής ενός σκύλου είναι περίπου στα δώδεκα χρόνια. Στην ώριμη ηλικία φτάνουν περίπου στον 6ο χρόνο της ζωής τους, όμως τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν για πιο πολλά χρόνια, από τα μεγαλόσωμα.

Στα οκτώ του χρόνια, ένα γιορκσάιρ είναι ακόμα παιδί, ενώ ένας μολοσσός θεωρείται «παππούς». Ένα τσιουάουα μπορεί να φτάσει τα δεκαεννέα χρόνια. Οι μεσαίου μεγέθους σκύλοι, μπορεί να φτάσουν μέχρι τα δεκαπέντε, όμως για ένα μπόξερ, είναι δύσκολο να καταφέρει να φτάσει σε αυτή την ηλικία. Τα σκυλιά που δεν ασκούνται και που τρώνε υπερβολικά, κινδυνεύουν να μην φτάσουν σε μεγάλη ηλικία λόγω προβλημάτων υγείας.

Η ηλικία των γηρατειών είναι όπως φαίνεται πολύ σχετική, γιατί παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής, η διατροφή και αρκετές ακόμη παράμετροι.

Μην ψάχνετε για άσπρες τρίχες στο τρίχωμα του σκύλου σας, γιατί δεν είναι απαραίτητο πως θα αποκτήσει άσπρες τρίχες. Ειδικότερα αν είναι ανοιχτόχρωμος μπορεί να μην φανεί ποτέ, αντίθετα με ένα μαύρο σκύλο που μπορεί να δείξει τις άσπρες τρίχες από πολύ νωρίς (πολλές φορές ακόμη και μετά τον τέταρτο χρόνο της ζωής του). Η απώλεια της τρίχας επίσης δεν προαναγγέλλει τα γηρατειά, γιατί οι ηλικιωμένοι σκύλοι, συχνά χάνουν λιγότερη τρίχα από τους νέους και έχουν πυκνότερο τρίχωμα, όμως καθόλου γυαλιστερό.

Τα δόντια μπορούν να μας δείξουν την ηλικία, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις τα δόντια ξεγελούν. Όσα ζώα παίζουν ή έπαιζαν με πέτρες, θα δείξουν γρήγορα την φθορά στα δόντια τους, η οποία όμως μπορεί να μην φανεί αν το ζώο φροντίζεται κατάλληλα. Ο λόγος είναι ότι τα δόντια πιάνουν εύκολα πέτρα ακόμα και στις μικρές ηλικίες και αν δεν προσέξουμε, μπορεί τα ούλα να χαλαρώσουν και να χάσουν δόντια. Στα αδέσποτα ζώα, συνήθως καταλαβαίνουμε την ηλικία του ζώου βλέποντας αν είναι περίπου ενός-δύο ή τριών-τεσσάρων ετών. Την ηλικία δεν μπορούμε να την ξέρουμε ακριβώς όταν ξεπεράσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους. Τότε απλά ξέρουμε πως είναι «πάνω από δέκα ετών».

Απώλειες και δυστυχίες

Ένας σκύλος που έχει καλή υγεία και φροντίδα εύκολα μπορεί να κρύψει την ηλικία του και να ελπίζει πως θα ζήσει πολύ περισσότερο. Είναι αδύνατο να αποφύγουμε το πέρασμα του χρόνου και όταν ο σκύλος μας γεράσει, οι ικανότητές του, σε διάφορους τομείς, αρχίζουν να μειώνονται.

Advertisement

Από τις πρώτες απώλειες είναι η μείωση της όρασης και της ακοής. Χωρίς να το καταλάβουμε, στην αρχή ο κρυσταλλοειδής σκουραίνει προοδευτικά. Είναι καταρράκτης που δεν πρέπει να τον συγχέουμε με τον κληρονομικό καταρράκτη που μπορεί να προσβάλλει και νεαρούς σκύλους. Η όραση των σκύλων, που δεν είναι και η πιο ανεπτυγμένη τους αίσθηση, προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και για να καλύψουν και την απώλεια της ακοής αναπτύσσουν περισσότερο την όσφρηση, που αυτή δεν τους εγκαταλείπει ποτέ.

Οι κίνδυνοι

Την απώλεια της ακοής δείχνουν σαν να μην την αντιλαμβάνονται. Οι ήχοι φαίνονται να φτάνουν εξασθενημένοι και μπορεί μάλιστα και να νιώθουν καλύτερα με την καινούρια αυτή κατάσταση, ιδιαίτερα τα σκυλιά που ζουν σε πόλεις. Για το λόγο αυτό μπορεί και να δείχνουν απροθυμία να απαντούν στα καλέσματά μας. Όταν η ζωή λιγοστεύει, μπορεί κανείς να είναι πιο ανεκτικός με το ζώο του, θα πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί η σύγχρονη απώλεια ακοής και όρασης μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για ένα ηλικιωμένο ζώο.

Εκτός από τα προβλήματα της ακοής και της όρασης, μπορεί να υποφέρουν και από άλλες παθήσεις, που οφείλονται στο γηρασμό των οργάνων, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια κ.α. Οι δραστηριότητες του φίλου μας, θα αλλάξουν αν υποφέρει από κάποια από αυτές τις αρρώστιες. Αν πρόκειται για σκύλο με κυριαρχικό χαρακτήρα, η θέση του αρχηγού, ακόμα και στο σπίτι, κινδυνεύει να χαθεί, γιατί αν υπάρχουν άλλοι σκύλοι στην οικογένεια, πολύ σύντομα θα αντιληφθούν πως χάνει τις ικανότητες του και θα θελήσουν να του πάρουν τη θέση. Εξασθενημένος ο γέρικος σκύλος θα έχει τεράστιες δυσκολίες για να διατηρήσει τη θέση του και θα ακολουθούν μάχες που μπορούν να αποβούν μοιραίες γι’ αυτόν. Στην ελεύθερη κατάστασή του ο γέρικος σκύλος δεν ψάχνει πια για πολλές επαφές με τους ομοίους του και γι’ αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό. Το γέρικο σκυλί δεν έχει πια όρεξη για παιχνίδια, αλλά προτιμάει να κάθεται και να κάνει μια ήσυχη ζωή με το αφεντικό του. Τα υπόλοιπα σκυλιά σπάνια έρχονται να ενοχλήσουν ένα γέρικο ζώο, γιατί ξέρουν από την μυρωδιά τι συμβαίνει.

Άσκηση και Παιχνίδι

Το ηλικιωμένο σκυλί ενδιαφέρεται λιγότερο για τα βίαια παιχνίδια και τις μεγάλες σε διάρκεια βόλτες. Του κάνει καλό όμως να περπατάει και να ασκείται καθημερινά, αρκεί αυτή η άσκηση να είναι μετρημένη και καθημερινή.

Όπως είναι γνωστό, τα σκυλιά αγαπούν τη ρουτίνα, γι’ αυτό αν σας ζητάει να του πετάξετε τη μπάλα, κάντε το, αρκεί να μην είναι για πολλή ώρα, ούτε πολύ μακριά. Το βλέμμα του σίγουρα θα σας λύσει την απορία για το αν θέλει να παίξει ή όχι και πολλές φορές μπορεί να το ζητάει και επίμονα με γάβγισμα. Τις μικρές αυτές απολαύσεις, είναι κρίμα να τις στερηθεί, γι’ αυτό να του τις προσφέρετε, εξάλλου δεν είναι για πολλή ώρα.

Θα χρειαστεί ίσως περισσότερο χρόνο για να βρει τη μπάλα που πετάτε, αλλά σίγουρα θα του αρέσει αν του την κρύψετε, ακόμα και αν δυσκολευτεί να την βρει. Πρέπει να διατηρείτε το ενδιαφέρον του για τη ζωή, με τέτοιο τρόπο ώστε να τον ευχαριστεί κιόλας. Επίσης, αυτή η έστω και λίγη άσκηση κάνει καλό και στην μείωση του βάρους, πράγμα που συμβαίνει σε όλα τα γέρικα σκυλιά. Η άσκηση, βοηθάει και στην «γκρίνια» που μπορεί να εμφανιστεί λόγω ηλικίας, γιατί παίζοντας λίγη ώρα κάθε μέρα, τον βοηθάτε να διώξει τα νεύρα του και συνεπώς την ενοχλητική γκρίνια.

Κτητικότητα και Νευρικότητα

Η απώλεια της όρασης και της ακοής, απομονώνει το σκύλο από τον κόσμο. Συχνά, προστίθενται και τα προβλήματα των αρθρώσεων, τα αντανακλαστικά μειώνονται και νιώθει λιγότερη σιγουριά για τον εαυτό του και οτιδήποτε καινούριο. Δεν αντέχει πλέον τα πειράγματα των ξένων και των παιδιών και γρυλίζει με το παραμικρό ακόμη και σε άλλα ζώα της οικογένειας. Το αφεντικό του γίνεται πολλές φορές το μοναδικό σημείο της προσοχής του και απαιτεί περισσότερη προσοχή και στοργή. Έχει μεγάλη ανάγκη από επιβεβαίωση και προστασία, όπως όταν ήταν κουτάβι, γι’ αυτό και η 3η ηλικία δεν απέχει πολύ από την 1η, με την μόνη διαφορά πως τώρα δεν το σκάει όπως όταν ήταν κουτάβι. Είναι πολύ αφοσιωμένο στο αφεντικό του, με τόσο πάθος, που συχνά δεν το αντιλαμβανόμαστε. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής ο σκύλος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το αφεντικό του από όλες τις πλευρές και ανάμεσά τους έχει δημιουργηθεί μεγάλη κατανόηση και έτσι ο σκύλος γίνεται κτητικός απέναντί του και μπορεί να υποφέρει αφάνταστα από τυχόν αδιαφορία ή έλλειψη κατανόησής του. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα, αν υπάρχουν άλλα ζώα στην οικογένεια.

Advertisement

Η είσοδος νέου ζώου στο σπίτι θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, γιατί αντίθετα με ότι πιστεύεται από αρκετούς, το κουτάβι δεν θα «δώσει ζωή» στο γέρικο σκυλί αλλά θα το στεναχωρήσει και θα το ενοχλήσει. Τα σκυλιά ζηλεύουν πολύ και αυτό δεν διορθώνεται με την ηλικία, επειδή δεν λογικεύονται με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό πρέπει να τους φερόμαστε με μεγάλη προσοχή.

Όταν το σκυλί μας είναι κουτάβι, είναι χαριτωμένο, μας κάνει να γελάμε και του τα συγχωρούμε όλα επειδή είναι μικρό. Όταν μεγαλώσει, γοητεύει με την ζωντάνια του και τον δυναμισμό του. Όταν όμως γεράσει και κανείς δεν του δίνει σημασία τα πράγματα δυσκολεύουν, γιαυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πως έχουμε ζήσει μία ζωή πίστης και στοργής μαζί και πως δεν πρέπει να τον αφήσουμε τώρα, αλλά να τον προσέξουμε ιδιαίτερα σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής του.

Είμαστε ο πιστός του φίλος άλλωστε!

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.